CIA'nın gizli programı ve Türkiye

AMERİKAN yönetimi CIA’nın yürüttüğü Suriye muhalif güçlerini “eğit-donat” programını bitirdikten sonra, başkentte şimdi buna Türkiye’nin cevabının nasıl...

AMERİKAN yönetimi CIA’nın yürüttüğü Suriye muhalif güçlerini “eğit-donat” programını bitirdikten sonra, başkentte şimdi buna Türkiye’nin cevabının nasıl olacağı izleniyor.

Aslında gizli yanı pek kalmadığı halde CIA tarafından hâlâ “covert operation” olarak adlandırılan bu program, 2013 yılında BaşkanObama’nın direktifiyle Esad yönetiminde değişim için başlatılmıştı.

Programın bitirilmesi bir yandan ABD’nin Suriye’deki gerçeği kabul etmesi olarak yorumlanırken, bunun Esad rejiminin geleceği hakkında işaretler içerdiği de belirtiliyor.

Washington şimdi, CIA’nın ılımlı muhaliflere vermekte olduğu silahların kesilmesinden sonra Türkiye’nin devreye girip silah verip vermeyeceğini izliyor. Ayrıca CIA’ya yakın kaynaklar “Eğer Türkiye’nin vereceği silahlar ılımlıların elinden çıkıp daha radikal güçlerin eline geçerse ne yapılacak?” sorusuna da cevap aramaktalar.

CIA’nın “eğit-donat” programının bitirilmesi hakkında aslında 1 ay önce ilke kararı verildiği belirtiliyor. Daha sonra Trump Putin ile görüşmeye gitmeden önce Beyaz Saray Oval Ofis’te CIA Başkanı Pompeo’nun ve Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın katıldığı toplantıda program tüm yönleriyle ele alındı.

Toplantıda, Pompeo ile McMaster, Ruslar Suriye’de Esad rejiminin yanında yer almaya başladıktan sonra eğit-donat programının aslında pratikte bir geçerliliğinin zaten kalmamış olduğunu söyledi.

Ayrıca Esad’ın gitmesi hedefinin Amerika’nın Suriye’deki öncelikli hedefi olmaması da konuşuldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar