Rakka'dan sonra ne olacak?

Washington’da her birimde Rakka’nın DEAŞ’tan kurtarılması sonrasında bölgede neler olacağı konuşuluyor. “Levant’ın kontrolü kimde olacak” genel başlığı altında ele alınabilecek...

Washington’da her birimde Rakka’nın DEAŞ’tan kurtarılması sonrasında bölgede neler olacağı konuşuluyor.

“Levant’ın kontrolü kimde olacak” genel başlığı altında ele alınabilecek düşünme sürecinde değişik fikirler çatışıyor. Amerikan yönetimi, Başkan Trump’ın Suudi Arabistan konuşmasının ardından Rakka sonrası bölge için kapsamlı strateji oluşturma çalışmalarını hızlandırdı.

Bölgenin geleceği hakkında söz sahibi olma iddiasında bulunan her çevre, strateji oluşturacak birimleri etkileme çalışmalarını yürütüyor.

Bu bağlamda Suriye’nin kuzeyindeki Kürtleri temsil edenler, 25 Mayıs’ta Washington’da bir sempozyum düzenleyecekler. Bu sempozyumun ana konu başlığı “Ortadoğu’nun geleceğini oluşturmak için Amerika ile Kürtler arası işbirliği”.

İRAN’IN DURUMU

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenecek ve tüm gün sürecek konferansta nelerin konuşulacağıyla ilgili bilgi vermek için oturum konularını açıklamalıyım.

Birinci oturum: “İran’ın bölgedeki genişlemeci politikaları, İran’ın içindeki baskıcı politikaları gölgede bırakıyor.”

İkinci oturum: “Kerkük, Sincar ve bağımsızlık; KRG’yi (Kürdistan Bölgesel Yönetimi) neler bekliyor.”

Üçüncü oturum: “Türkiye’de yönetimin durumu ve bunun Kürtler açısından anlamı.”

Dördüncü oturum: “Suriye iç savaşında Rojava’nın değişen dinamikleri.”

Oturum konularından da anlaşılabileceği gibi Türkiye’yi gayet yakından ilgilendiren konular konuşulacak.

Daha önce bu köşede faaliyetlerini anlattığım ve kendisine Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Başkan Yardımcısı unvanını veren İlham Ahmed’in de konuşmacı olarak katılacağı bu konferansın sonuçlarını gelecek haftadan itibaren yazmayı umuyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar