Müesses nizam

Yıllar önce istihbarat şefliği yaparken bazı polis baskınlarını izlemeye giderdim. Yine öyle günlerden birinde ben ve arkadaşlarım nedense o gün kravat ve ceketliydik. Arabadan ellerimizde polis telsizleriyle inince büyük...

Yıllar önce istihbarat şefliği yaparken bazı polis baskınlarını izlemeye giderdim. Yine öyle günlerden birinde ben ve arkadaşlarım nedense o gün kravat ve ceketliydik. Arabadan ellerimizde polis telsizleriyle inince büyük saygınlıkla karşılandık. Bazı polisler bize “Siz de mi geldiniz?” diye sordu.

Bazıları ise “Devletten mi geliyorsunuz?” diye sorunca meseleyi biraz anlar gibi oldum.

Devletten gelerek gazeteciliğe başlayan ve bu jargonu da iyi bilen muzip bir arkadaşımız hemen role başladı. Gerçekten devletten geliyormuş gibi davranmaya başlayınca büyük saygı gördüğüne şahit oldum.

Bence o olay, çoğumuzun yanlış anlayarak farklı anlamlar yüklediğimiz “derin devlet” denilen olgunun somutta nasıl alt düzeylere indiğinin göstergesiydi.

Dünyada bütün ülkelerde derin devletler ülkenin müesses nizamının (kurulu düzeninin) sorunsuz yürütülmesi için devletin resmen yapamayacağı işleri yapan kurumlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar