Siber 9/11

New York’ta İkiz Kuleler’e yapılan ve global dünyanın kaderini değiştiren büyük saldırı, terminolojiye olayın yaşandığı tarihi anlatan “9/11”olarak geçmiştir. O saldırı...

New York’ta İkiz Kuleler’e yapılan ve global dünyanın kaderini değiştiren büyük saldırı, terminolojiye olayın yaşandığı tarihi anlatan “9/11”olarak geçmiştir.

O saldırı sonrasında hem Ortadoğu’daki hem de dünyadaki dengeler sarsıldı ve hâlâ süren bir çalkantıya itildik. Şimdi ise aynı türde, yani global düzeyde etkileri olacak yeni bir saldırı bekleniyor. Ama bu saldırının siber bir saldırı olması düşünülüyor.

Tüm istihbarat örgütlerinde ve iç güvenlikleri sağlamakla görevli “homeland security” kuruluşlarında büyük bir siber 9/11 beklentisi var.

Hacker’lar gittikçe daha yetenekli ve sofistike olmaya başladılar.

Devletler, haydut muamelesi yapılan bu hacker’ları bir aşamada istihbarat kuruluşunun bünyesine alarak onlara işler de yaptırıyorlar. Deklare edilmeyen savaşlar yaşanıyor her gün.

Global düzeyde bugüne kadar yapılan tehdit değerlendirmelerinde büyük saldırının ya elektrik dağıtım şebekelerine, doğalgaza, barajlara ya da nükleer tesislere yapılacağı düşünülüyor ve ona göre tedbir alınıyordu.

Başta Amerika olmak üzere birçok gelişmiş ülke, bu tehdide karşı düzenlemeler yaptı, sistemi koruyan son derece sofistike “firewall”lar, yani “güvenlik duvarları”oluşturdular. En becerikli hacker’ın bile delmekte zorlanacağı güvenlik duvarları bunlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar