Yeni dünya düzeni ve Türkiye

Dünya savaşlarından sonra global dünyaya düzen getirmek için adımlar atıldı. Şimdi bu düzen her yönüyle çöktü veya çökmekte. Hiçbir ülke bu çöküşe hazır...

Dünya savaşlarından sonra global dünyaya düzen getirmek için adımlar atıldı. Şimdi bu düzen her yönüyle çöktü veya çökmekte. Hiçbir ülke bu çöküşe hazır değildi. Türkiye ise global çöküşten en fazla etkilenen ülkeler arasında.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından dağılan Osmanlı İmparatorluğu’nun yerine Ortadoğu’ya yeni düzen getirilme çalışması, Sykes-Picot Anlaşması’yla yapıldı. Ortadoğu’ya suni sınırlar çizilerek “tüm barışları sona erdirecek bir barış”getirildi. Oluşan yeni harita, kriz çıkarmak için özel planlanmış gibiydi. Ve krizler de kısa sürede çıktı. Çöküş ise 21’inci yüzyılda gerçekleşti. Suni Ortadoğu, kendi içine yerleştirilen yapısal streslere ancak bu zamana kadar dayanabildi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da ileride Amerika’nın liderliğinde çalışacak dünyanın kurumları getirildi. İlk savaştan sonra oluşan yeni düzenden en fazla etkilenen Türkiye, ikinci savaştan sonra oluşan yeni düzende de aktif biçimde yer aldı.

Terör, Müslüman ülkelerdeki sistemi oturtamama ve Suriye nedeniyle yanıbaşımızdaki Ortadoğu düzeni çöktü.

Şimdi de İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasıyla ikinci savaş sonrasında oluşan yeni global düzenin o ayağı da çöküyor. Yani dünya bir çalkantı içinde ve ne yazık ki anlattığım nedenlerden dolayı Türkiye bu çalkantının tam da ortasında.

Ortadoğu’da ve Batı dünyasında çöken düzenlerin yerine ne geleceği henüz belli değil, ama şurası kesin ki bir düzen mutlaka getirilecek. 21’inci yüzyıl, yeni dünya düzeninin kurulduğu ve global haritaların yeniden çizildiği yüzyıl olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar