DAEŞ’e siber savaş

DAEŞ, modern dünyanın ve son teknolojinin tüm imkânlarını kullanan bir savaş stratejisi izliyor. Dijital dünya, bu savaş stratejisi içinde çok önemli bir yer tutuyor. Kendilerine yeni militanlar çekmek ve eylem...

DAEŞ, modern dünyanın ve son teknolojinin tüm imkânlarını kullanan bir savaş stratejisi izliyor. Dijital dünya, bu savaş stratejisi içinde çok önemli bir yer tutuyor.

Kendilerine yeni militanlar çekmek ve eylem süreçlerinde gerek planlama yapmak gerekse haberleşmek için dijital dünyanın imkânlarını son derece yaratıcı biçimde kullanıyorlar.

Bu yüzden DAEŞ’e karşı mücadele edenler de dijital dünyada bir siber savaş açmış durumdalar. Bir süre önce birçok merkezdeki istihbarat örgütünü çok mutlu eden bir gelişme oldu.

Sahada, yani sınırımızın biraz ötesinde görev yapmakta olan ajanlar, çok önemli bir kaynağı ele geçirdiler. Bu DAEŞ’in hazırlatıp militanlarına dağıttığı 34 sayfalık bir güvenlik el kitabıydı. Kitapta hangi dijital imkânlara öncelik verilmesi, nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılıyordu.

Casusların bu “humint” (“human intelligence” tan geliyor ve “sahada insanla yapılan istihbarat çalışması”nı anlatıyor) başarısı, DAEŞ’in nerelerde güçlü, nerelerde zayıf olduğunu anlatan en önemli dokümandı.

Bu belge, orijinal olarak adı CYBERKUV olan Kuveytli bir siber güvenlik şirketi tarafından, Gazze’deki aktivistlerin kullanması işin kaleme alınmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar