Yanlış anlama mı algı savaşı mı?

Holmes’in mahkemeler ne derse hukuk odur; ne fazla ne de eksik yaklaşımından hareketle Neil Postman da haberin, haber müdürleri ve muhabirler ne derse o olduğunu ifade eder. Seçilen haber; görmeye değecek, görmezden gelinecek...

Holmes’in mahkemeler ne derse hukuk odur; ne fazla ne de eksik yaklaşımından hareketle Neil Postman da haberin, haber müdürleri ve muhabirler ne derse o olduğunu ifade eder. Seçilen haber; görmeye değecek, görmezden gelinecek, hatırlanmaya ve unutulmaya değecek olan şeyleri de seçmek demektir.

“Habere takla attırmak” deyimiyle internet devrimi sonrası haber siteleri vesilesiyle tanıştık. Basılı medyadan alıntılanan “kopyala yapıştır” haberleri ilgi çekici başlıklarla sunma becerisini gösteren haber siteleri büyük sükse yaptı. Elektronik medya başlıklarıyla basılı medya ise haberin ayrıntılarıyla öne çıktı. Az sayıda kişiyle klavye muhabirliği yaparak sansasyonel başlıklarla haberi servis etme olayı pijama gazeteciliği olarak adlandırıldı. Vakti zamanında yadırganan küçümsenen habere takla attırma işi zamanla yazılı medyanın da başvurduğu bir olguya dönüştü.

Okuyucunun algısına girmek, dikkat çekmek adına habere atılan başlıkla içeriğin uzaktan yakından alakası olmayan haberlere rastlıyoruz sıklıkla. Sosyal medya sonrası haberler sadece başlıkla servis edilmeye ve değerlendirilmeye başlandı.

Haber başlığı: Bakanlar Kurulu’na dizi ayarı

Haberin detayını okuyana kadar çok seyredilen dizilerin yayında olduğu saatte bakanlar kurulu toplanmayacağını zannediyor insan. Esasında ise Bakanlar Kurulu’nda alınan kararların haber saatine yetiştirilmesi adına verilmiş bir karar. Hükümet sözcüsünün açıklamaları hâlihazırda dizi kanallarında yayınlanmıyor ama haberin içeriğinde çok seyredilen diziler bu duruma engelmiş gibi tamamen yanıltıcı, algıyı etkilemeye yönelik detaylar da mevcuttu. Çok seyredilen diziler arasında Paramparça ve Güneşin Kızları’nın adı geçerken; pazartesi gününün çok seyredileni Kırgın Çiçekler’in adı anılmıyordu. Güneşin Kızları reyting düşüklüğü sebebiyle erken final öncesi son bir şans olarak cumartesi gününe taşındı.

Haber başlığı: Ekmek yemeyin diyen Canan Karatay lahmacun yerken yakalandı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkasının ölümü 11 Ocak 2018 | 270 Okunma Geleceğe ne kadar hazırız? 07 Ocak 2018 | 106 Okunma Zihin körleşmesi 21 Aralık 2017 | 190 Okunma Diziler yerli mi? Tartışılır ama yersiz uzun! 17 Aralık 2017 | 180 Okunma Hikâye açığı 14 Aralık 2017 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar