15 Temmuz ve Akıncı Üssü (21): Darbe için keşif uçağı kaldırmak

ASELSAN’ın geliştirdiği hassas kameraların çektiği görüntüleri yansıtan renkli ekranlarıyla terörle mücadelede 2012 yılından bu yana son derece kritik görevler üstleniyordu “GÖREN”...

ASELSAN’ın geliştirdiği hassas kameraların çektiği görüntüleri yansıtan renkli ekranlarıyla terörle mücadelede 2012 yılından bu yana son derece kritik görevler üstleniyordu “GÖREN”  uçakları. Aşağıdaki hiçbir şey GÖREN’lerin gözünden kaçmıyordu. Karadan yapılan telsiz konuşmalarını dinleme yeteneğine de sahiptiler. Gelişmiş haberleşme sistemleriyle savaş uçaklarıyla irtibat halinde havada bir harekât merkezi işlevi görebiliyorlardı.

Gelgelelim ortada tuhaf bir durum vardı. Bu uçaklar normalde Suriye ve Irak sınırında, güneydoğuda PKK’ya karşı keşif ya da operasyon amaçlı kullanılırken, bu kez Ankara’daki Akıncı Üssü’ne doğru yol alıyorlardı. Bu iki sefer, ayrıca Hava Kuvvetleri’nin görev planlamasında öngörülmeyen uçuşlardı. Buna rağmen bu iki C-160 uçağının “TOSUN” çağrı kodunu kullanarak yaklaşık 45 dakika süren uçuşların ardından Akıncı Üssü’ne inmesi Hava Kuvvetleri’nde kimsenin dikkatine takılmadı.

*

Saat 16:00’da ilk kalkan 69-040 kuyruk numaralı C-160’ın birinci pilotu Yüzbaşı Mehmet Teoman Kalmaz, savcılık ifadesinde Akıncı’ya uçuş emrini kendisine Kayseri 221. Hava Ulaştırma Filosu Komutanı Yarbay Engin Yetkin’in verdiğini söylüyor. Kalmaz’ın ifadesine göre, Yetkin kendisine şöyle demiştir: “Yazılı uçuş planı ve görev emri olmayacak. Ankara Akıncı üssüne gidin, emrimizi sorgulamayın, başka da soru sormayın. Oraya inin, oranın Harekât Komutanı Albay Ahmet Özçetin ile görüşün, gerekli talimatları ondan alın.”

Emirlerin alınacağı kişi olan Kurmay Albay Özçetin, 15 Temmuz gecesi Akıncı’daki darbe karargâhının en önemli aktörlerinden biridir. Ankara hava sahasındaki F-16’lara çok sayıda vatandaşın ölümüne yol açan bütün bombalama emirleri üssün iki numaralı komutanı olan Özçetinden gitmiştir.

*

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 801 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 593 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 650 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar