Çan beş kez çalındığında ölmüştü…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adım adım “adalet” diye diye yürüyor, konuşuyor. Eğer ülkemizde adil bir yargı sistemi olsaydı “Şemdinli Kumpası”, “Ergenekon...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adım adım “adalet” diye diye yürüyor, konuşuyor. Eğer ülkemizde adil bir yargı sistemi olsaydı “Şemdinli Kumpası”, “Ergenekon yalanı”, “Balyoz iftiraları” ve benzer soruşturmalar, davalar olmaz, bunca insan mağdur edilmezdi. Eğer ülkede gerçek anlamda düşünce özgürlüğü olsaydı bu kadar gazeteci cezaevine tıkılmazdı. Gazeteciliği, milletvekilliği döneminde de terör örgütleriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan Enis Berberoğlu cezaevinde olmazdı.
Kılıçdaroğlu, “adalet yürüyüşü”nü kendisi adına değil bu ülkede yaşayan herkes adına yapıyor. Atılan her adım bu ülke insanının güvenilir bir yargı sistemine kavuşması ve adalete dikkat çekmek içindir. Oysa bazıları, yürüyüşü CHP Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandığı için yapıyor sanıyor. Hayır, bu yürüyüş herkes için…

O GÜN ADALET ÖLDÜ

Bu yürüyüş, bu ülkede var olduğu siyasetçiler tarafından her fırsatta dile getirilen adaletsizliğe karşı, adalet isteyenlerin yürüyüşüdür. “Adaletin öldüğü” zamanlar da olmuştur. Bunu düzeltmek öyle kolay olmuyor. Her şeyden önce siyasetin yargıdan elini çekmesi gerekiyor. Ülkemizde de hep “bağımsız, tarafsız yargı” diyenler, yargının kendisi aleyhinde karar verdiği zaman nasıl öfke nöbetine tutulduğunu, “Ben bu yargıyı tanımıyorum, kararlarına saygı duymuyorum” diye meydanlarda bağırdığını da hatırlar.
Bağımsız, tarafsız değil “bağımlı, taraflı” yargı isteyenler kurdukları bu düzenin bozulmasını istemez. TBMM'de yargıyla ilgili olarak CHP'nin hangi önerisini dikkate aldınız? Bağımsız ve tarafsız yargı adına hangi görüşlerden yararlandınız. Hiçbiri. Sonra öyle bir dönem gelir ki “adalet öldü” derler. Bunun için de şu örneği verirler:
Çok eski yıllarda İngiltere'de bir gelenek varmış. Sıradan bir vatandaş öldüğünde kilisenin çanı bir kez çalınıp herkese duyurulurmuş. Bir asil öldüğünde iki kez, kralın bir yakını öldüğünde üç kez, kral öldüğünde ise dört kez çalınırmış.
Günün birinde, herkesin hak aramak için sığındığı mahkeme, bir vatandaşı haksız yere mahkûm etmiş. Kilisenin çanı tam beş kez çalmış. Halk merak içinde kalıp papaza koşmuş:
“Ey papaz efendi, kraldan daha önemli biri var mı ki o ölünce çan beş kez çalınsın…”
Papaz yanıt vermiş: “Kraldan daha önemli bir şey var. ADALET öldü.”
İşte, ülkemizde de yargıya olan güvenin alabildiğine azaldığını yüksek yargı mensupları söylüyorsa, Kılıçdaroğlu'nun o uzun yürüyüşünün sonunu beklemeden neler yapılması gerektiğine karar verin. Adaletin çökmesine izin vermeyin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 339 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.803 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar