Yeni bir başlangıç olacak

Pazar günü yapılacak halk oylamasına eşit koşullarda gidilmediği biliniyor. Bu eşitsizlikle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Hattı'na şu sorular yöneltildi.Soru: Evimden çay, şeker ve...

Pazar günü yapılacak halk oylamasına eşit koşullarda gidilmediği biliniyor. Bu eşitsizlikle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Hattı'na şu sorular yöneltildi.
Soru: Evimden çay, şeker ve çaydanlığı getirip iş yerimde çay demleyip içsem kullandığım elektrik haram olur mu?
“80 milyon insanın kullanılan elektrikte hakkı olduğu için haram olur” cevabı verildi.
Ardından iki soru daha yöneltildi:
“80 milyon insanın ödediği vergilerle yayın yapan TRT'de yayınlanan mitinglerde partilere eşit süre verilmemesi haram mı yoksa helal midir?”
“Belediye otobüsleri ve kamu araçlarıyla yani 80 milyon insanın hakkı olan bu araçlarla mitinglere insan taşınma esnasında kullanılan yakıtlar ve şoförlere ödenen maaşlar helal midir yoksa haram mıdır?”
Fetva hattından bu sorulara cevap verilmedi. Din görevlileri, halkı bilgilendirmeye de çekiniyor. Biz en iyisi “çekinmeyen” halk oylamasında “evet” ya da “hayır” çıktığında bunun ne anlama geldiğini duayen hukukçu Sabih Kanadoğlu'na soralım:

İKİSİ DE BAŞLANGIÇ OLACAK

“Hayır tercihi, kapsamlı bir direnişin ifadesidir. Geçmişin yani cumhuriyetin kuruluş felsefesinin, temel ilkelerini ve cumhuriyeti kuran ulusal kahramanlarımıza yöneltilen küçültücü, aşağılayıcı dilin reddi anlamındadır. ‘Hayır' tercihi aynı zamanda yaratılan fiili durumu kabul etmediğimizi ortaya koymak içindir. ‘Hayır' demokrasi ve özgürlüğe kavuşmak için yaptığımız tercihin adıdır. Bugünkü durumun kabullenilecek bir tarafı var mı? Yok. O yüzden ‘Hayır' tercihimizle bugünkü durumu kabul etmediğimizi de ortaya koyacağız. ‘Hayır' tercihi, anayasaya saygı duymayanların, onu istedikleri zaman askıya alabileceklerini düşünenlerin, anayasa sınırları içerisine çekilmesinin ve buna zorunlu kılınmasının başlangıcı anlamında olacaktır. ‘Evet' çıkarsa, halkın tercihine saygı duymakla beraber yine halk için yine demokrasi ve özgürlük için mücadeleye devam etmenin başlangıç noktası olarak kabul edilmelidir. Teslimiyet yok.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.807 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar