O gecenin en kritik emri

Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanmadan önce yine kritik bir ilimiz olan Hatay Valiliği'ni yürütüyordu. Demokratik değerleri özümsemiş bir aileden geliyordu. 15 Temmuz darbe girişiminin aslında en...

Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanmadan önce yine kritik bir ilimiz olan Hatay Valiliği'ni yürütüyordu. Demokratik değerleri özümsemiş bir aileden geliyordu. 15 Temmuz darbe girişiminin aslında en kritik emirlerini veren isimlerden birisidir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Binali Yıldırım'a, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ulaşılamadığı saatlerde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri komutanları, Jandarma Genel Komutanı da darbe girişiminde bulunanlar tarafından rehin alınmıştı. Dolayısıyla onlara da ulaşılamıyordu.

O EMİRLE HAREKETE GEÇİLDİ

Kendilerine “Yurt Sulh Konseyi” adını verenlerin sözde sıkıyönetim bildirileri TRT'de okunduğu saatlerde, tersine emir vermek öyle kolay bir şey değildi. Bir bürokratın, hiçbir siyasiye ulaşamadığı saatte en kritik emirleri vermesinin, ileride kendisi için nasıl sonuçlar doğurabileceğini de değerlendirmiş olması gerekir.
Devletin asayiş ve güvenliğinden sorumlu olan İçişleri Bakanı yok, yardımcısı yok. Darbe girişiminde bulunanlar uçakla, helikopterle, tankla çıkmışlar. Emniyet Özel Harekat Dairesi'nin Gölbaşı'nda bulunan binası bombalanıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü bombalanıyor, taranıyor. Bir taraftan şehitler veriliyor, bir taraftan polis nasıl hareket edeceğini, nerede olacağını bilemiyor.
Gözler Genelkurmay karargahındaydı. Silah sesleri geliyor, içeride ne olduğu bilinmiyordu. İşte o en kritik saatlerde, kimseye ulaşamayan Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, saat tam 22.15'de 81 il emniyet müdürüne şu emri verdi:
-Polisimiz, darbecilere asla teslim olmayacak, teslim edilmeyecek.
-Askerin binalarımıza girmesine kesinlikle izin verilmeyecek.
-Emniyetin silah depoları derhal açılacak. Uzun namlulu silahlar personele dağıtılacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 339 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.803 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar