Kerkük için gizli anlaşma mı var?

Biz Irak Türkmenlerinin en önemli tarihi hoyratlarımızdan birisinde şöyle denilir:Ağa siz,Köylü biziz, ağa sizÖlürse köylü ölsünKöy kalmasınAğa sizBu hoyratla uç beyliğinin tarih boyunca...

Biz Irak Türkmenlerinin en önemli tarihi hoyratlarımızdan birisinde şöyle denilir:
Ağa siz,
Köylü biziz, ağa siz
Ölürse köylü ölsün
Köy kalmasın
Ağa siz
Bu hoyratla uç beyliğinin tarih boyunca Anadolu'ya olan sevgisi anlatılır. Dün olduğu gibi bugün de Türkiye'ye Irak Türkmenleri hep böyle bakar.”
Bu sözleri Irak Türkmen Cephesi eski Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı'dan dinledim. Komşumuz Irak'ta, Suriye'de önemli gelişmeler oluyor. Bir dönem tarihi eserleriyle, kültürüyle “Türkmen kenti” olan Kerkük şimdi tamamen başka bir görüntü almış durumda. O özellikleri giderek yok olduğu gibi, Türkmen nüfusu da önemli ölçüde göçler nedeniyle azaldı.

YARDIMI BİLE YALANLADILAR

Erbil de bir dönem Türkmen şehriydi. Şimdi Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkentidir. Türkmen nüfus burada azınlığa düştü. Kerkük de bu yolda hızla ilerliyor. Sırada Türkmenlerin bulunduğu bazı ilçeler var.
Sınırımızın ötesinde hem Irak'ta, hem de Suriye'de PKK ve onun uzantısı YPG var. Onlar bölgede dış desteklerle alabildiğine etkili durumda… Irak yönetimi, Türkiye'nin Irak'taki bütün gelişmelerin dışında tutulmasını istiyor. Başbakan, Başika'nın kuşatılması sırasında peşmergelerin isteği üzerine destek olduklarını belirtiyor ancak açıklamanın hemen ardından Irak Ortak Operasyon Sözcüsü Yahya Resul, “Musul operasyonuna Türk kuvvetlerinin hiçbir şekilde katılmadığını” söyleyip, Başbakan Binali Yıldırım'ı yalanlamayı ihmal etmiyor.

SALDIRI TÜRKMEN VE ARAPLARA

Kerkük'teki son gelişmeleri araştırdığımızda orada kurgulanmış bir operasyon yapıldığı anlaşılıyor. IŞİD'cilerin eylem günü ve saati önceden planlanmış bir kurgu olduğu bugün o bölgede yaşayanlar tarafından da dile getiriliyor. Bunun dayanağı da Irak İstihbarat Başkanlığı tarafından Kerkük Valisi'ne gönderilen gizli yazıda yatıyor. O yazıda, Kerkük'e “IŞİD kaynaklı bir saldırı olacağı” belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 61 Okunma Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 549 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar