AB yolunda yeni adımlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen perşembe günü Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve komisyon Başkanı  J.C. Juncker ile yaptığı üçlü toplantının en...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen perşembe günü Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve komisyon Başkanı  J.C. Juncker ile yaptığı üçlü toplantının en olumlu yanı, Türkiye-AB müzakere sürecinin bir yol haritasına veta kvime bağlanması oldu.

Böylece son zamanlarda kesintiye uğrayan sürecin “yeniden canlandırılacağı”na dair yapılan açıklamanın lafta kalmayacağı ve bu yönde önümüzdeki 12 ay içinde somut adımların atılacağı mesajı veriliyor.

İlk adımlar 13 Haziran’da direktörler, temmuz ayında da bakanlar düzeyinde atılacak. Ekim veya kasım ayında da liderler toplanacak.

Bu arada gerek Türk, gerekse AB tarafında, gündemdeki çeşitli konular üzerinde gerekli çalışmalar yapılacak ve müzakerelere yeni bir ivme kazandırılacak.

Şimdiye kadar iki tarafın da bilinen pozisyonlarında ısrar etmeleri, süreci tıkamış ve ilişkileri dondurmuştu. Brüksel’de son alınan karar, tarafların bu pozisyonlarında değişiklik yapmak zorunluluğu duyduklarını gösteriyor.

Nitekim hazırlıklar bu yönde başlamak üzere...

Demokratik atılım

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki günkü bir konuşmasında “Demokraside ve ekonomide yeni atılımlara hazırlanıyoruz” demesi, iktidar partisinin ve hükümetin bu çabalarının yeni AB sürecine de katkısı olacağı umudunu veriyor.

Açıkçası, Türkiye’nin AB yol haritası çerçevesinde yapması gereken hazırlıkların büyük kısmı, demokrasi ile ilgili.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 129 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 202 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 248 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 283 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar