Başkan Trump’ın ilk 100 günü

ABD’de yeni seçilen bir başkanın iktidardaki ilk 100 gününün muhasebesini yapmak âdettendir. Genelde yakın geçmişteki başkanların ilk 100 günde gösterdikleri performansa desteğin, kamuoyu...

ABD’de yeni seçilen bir başkanın iktidardaki ilk 100 gününün muhasebesini yapmak âdettendir.

Genelde yakın geçmişteki başkanların ilk 100 günde gösterdikleri performansa desteğin, kamuoyu araştırmalarına göre, yüzde 70’leri (hatta bazısının yüzde 80’leri) bulduğu görülmüştür.


Peki, Donald Trump’ın bu süre içindeki popülaritesi nasıl?

Son anketlere göre yüzde 40 civarında... Oysa milyarder işadamı seçim zaferinden sonra Beyaz Saray’da işe başladığı günlerde bu rakam bunun epey üstündeydi.

Anketçilerin ortaya koyduğu sayılar bir yana, halkın çeşitli kesimlerinin Trump’ın ilk 100 gününe verdikleri not çok kötü. Kimileri bu dönem için “rezalet” diyor, kimileri de “felaket”...

Üslup farkı

Trump’ın işe başlar başlamaz hızla çıkardığı kararnamelerin yarattığı tepkiler ve sokak protestoları, Amerikan toplumunun kutuplaştığını gösterdi.

Genelde yeni başkanlar yönetim kadrolarını hızla tamamlarlar. Trump atamalarda bocaladı, seçtiklerinin bir kısmı Kongre’nin reddiyle karşılaştı. Yönetimin çeşitli kademelerinde 100 gün sonra dahi kadrolar tamamlanmış değil. Ama Trump bu arada kızını ve damadını danışmanları arasına almakta gecikmedi!

Bir de tabii Trump’ın meseleleri ele alma tarzı ve üslubu konusu var. Bu, alışılmamış farklılıklar -ve acayiplikler- gösteriyor. Trump daha ilk günlerde bu yüzden Meksika’dan Avustralya’ya kadar bazı ülke liderleriyle bozuştu. Kampanyada aleyhinde atıp tuttuğu NAFTA, NATO ve AB konusunda eski laflarını yutup tavır değiştirdi.

Güç gösterisi

Trump bu yaşa kadar çok ilgilenmediği dış meselelerde “güçlü Amerika” imajını sergilemek için “şahince” çıkışlar yaptı: Suriye’ye “süper füzeler”, Afganistan’a “bombaların anası”nı fırlattı, Kuzey Kore’ye de bir askeri güç gösterisi düzenledi...

Trump seçilirken verdiği bir sözü tutmak için Beyaz Saray’a girer girmez 7 Müslüman ülkeye yönelik bir vize yasağı kararnamesi imzaladı. Ne var ki bu karar bağımsız mahkemelerin itirazıyla karşılaştı ve bloke edildi. Aynı şekilde Trump Meksika sınırına duvar çekme işine el attı, ama bu da beklediği sonucu vermedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar