Ankara neden suskun?

Başkan Donald Trump’ın 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklaması ABD dahil dünyanın birçok yerinde protesto edilirken, Türkiye’den fazla bir ses çıkmaması çok kimseyi...

Başkan Donald Trump’ın 7 Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklaması ABD dahil dünyanın birçok yerinde protesto edilirken, Türkiye’den fazla bir ses çıkmaması çok kimseyi şaşırttı.

Gerçekten bu gibi hallerde tepkisini en sert şekilde dile getiren Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Türk siyasi liderleri bu olayda suskun kaldılar. Halktan ve çeşitli kuruluşlardan da bir hareket görülmedi.
Bunun nedenini anlamak zor değil.
Kuşkusuz Türkiye’de hiç kimse Trump’ın yaptığını doğru bulmuyor, herkes dini ayrımcılığına karşı öfke duyuyor, bu davranışın terörü önlemek yerine daha çok etkileyeceğine inanıyor.
“Bekle-gör” durumu
Ama Ankara’nın İngiltere’den Avustralya’ya kadar birçok ülkenin aksine bu tepkisini yüksek sesle duyurmaması Türk diplomasisinin ABD’deki iktidar değişikliğinden sonra bir “bekle-gör” pozisyonuna geçmek zorunda kalmasından kaynaklanıyor.
Türk-Amerika ilişkilerinin kriz geçirdiği bir dönemde, Ankara’nın bazı temel sorunların çözümü konusunda Trump yönetiminden önemli beklentileri var. FETÖ elebaşının Türkiye’ye iadesi ve PYD/YPG’ye desteğin kesilmesi başta olmak üzere, Trump’ın ilişkileri direkt etkileyen meselelerde nasıl bir tavır alacağı henüz belli değil.
Bu herhalde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ile yakında yapacağı Milano görüşmesinden sonra belli olacak.
Ankara’nın bu güne kadar Trump’ı karşısına almaktan çekinmesi ve biraz daha sabırlı ve temkinli davranması akılcı bir harekettir. Ancak bu bazı yetkililerin, Trump’ın “güç yasağı”na karşı görüşlerini ifade etmelerine engel değil. Nitekim bu da ılımlı ve dikkatli bir üslupla yapılıyor...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar