Rusya ile yeni bir başlangıç

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşmanın gerçekleşmesinden hemen sonra, Rusya ile son zamanlarda yaşanan krizin çözülmesi yolunun açılması, diplomasiyle en zor sorunların halledilebileceğini...

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşmanın gerçekleşmesinden hemen sonra, Rusya ile son zamanlarda yaşanan krizin çözülmesi yolunun açılması, diplomasiyle en zor sorunların halledilebileceğini bir kez daha ortaya koydu.


Türk dış politikasının son dönemde ciddi sıkıntılar geçirdiği, Ankara’nın birçok eski dostunu kaybettiği, bölgesinde arzuladığı rolü oynamakta zorlandığı ve zaman zaman yalnızlığa düştüğü bir gerçek. Kuşkusuz, bunda bölgedeki olayların ve sorunların kızışmasına yol açan çeşitli aktörlerin önemli payı var. Ancak bu meseleler karşısında Ankara’nın aldığı pozisyonun ve izlediği politikanın da sıkıntıları artırdığını kabul etmek gerek.
Açıkçası, birçok ülke ilke ilişkileri geren ve bozan faktörlerin başında duygusal davranışlar, gereksiz sert sözler ve ideolojik müdahaleler geliyor.
Ankara son zamanlarda dış politikada bir “rektifiye” veya “ince ayar” yapmak gereğini duymuştur. Başbakan Binali Yıldırım’ın deyişiyle “daha çok dost, daha az düşman” amacı benimsenmiş, bu yöndeki diplomatik çabalara hız verilmiştir.
Şimdi bu yaklaşım ilk meyvelerini veriyor...
Diplomatik hamle
Rusya ile “barışma” sürecinin oldukça hızlı geliştiği görülüyor.
Uçak krizinden sonra Moskova’nın tepkisi sert oldu, uygulanan yaptırımlar Türkiye’ye epey zarar verdi. Türk liderlerinin de Rusya’ya karşı söylemi ve davranışları sert oldu. Fakat sonradan bu üslup yumuşatıldı ve diplomasi yöntemlerine başvuruldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar