Kıbrıs için yeni bir umut

K KTC’de Cumhurbaşkanı seçiminde Mustafa Akıncı’nın kazandığı zafer, adanın geleceği için yeni bir dönem başlatıyor.Sol eğilimli, kırk yıllık politikacının...

K KTC’de Cumhurbaşkanı seçiminde Mustafa Akıncı’nın kazandığı zafer, adanın geleceği için yeni bir dönem başlatıyor.
Sol eğilimli, kırk yıllık politikacının güçlü rakibi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ikinci turda hatırı sayılır bir farkla yenmesi, önemli bir başarı. Bunda seçim kampanyasında sık sık kullandığı “değişim” ve “çözüm” sloganlarının etkisi olduğu muhakkak.
Bu sonuç, halkın geniş bir kesiminin eskisinden farklı, yeni bir vizyon ve hamleye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Akıncı ta 1970’lerde Lefkoşa’nın genç Belediye Başkanı olduğu günden itibaren, siyasi yaşamı boyunca, hep yenilikçi olmakla, değişim yönünde cesur adımlar atmakla tanınmıştır. Bu kez de Cumhurbaşkanlığı yarışına, yeni fikirler getirmek vaadiyle girmiştir. Nitekim zaferini ilan ettiği konuşmasında da artık Kıbrıs’ta “yeni bir milat, yeni bir dönem” başlamakta olduğunu belirtmiştir.

Bu kez fark ne?
Akıncı’nın Cumhurbaşkanı koltuğuna oturması, Kıbrıs sorununda bir hareketlenme belirtilerinin görüldüğü bir zamana rastlıyor. Bir süredir kesik olan müzakere sürecinin, BM’nin girişimleriyle, mayıs ayı içinde başlaması söz konusu.
Kıbrıs’ta yıllardır iki taraf arasında müzakereler bir başlar, bir kesilir. Her yeni sürecin başında da “ihtiyatlı iyimserlik” dile getirilir. Ama çok geçmeden umutlar gene buharlaşır...
Bu kez farklı olabilir mi acaba? Bu yönde iyimserliği artıran başlıca faktör Akıncı’nın yeni Cumhurbaşkanı olarak aynı zamanda yeni başmüzakereci olmasıdır.
Akıncı’nın muhatabı Anastasiadis ile masaya oturduğunda yeni öneriler ortaya koyması ve farklı bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor.
Kendisiyle telefonla yaptığımız görüşmeden edindiğimiz izlenim, temelde çözümü siyasi eşitliğe dayalı bir federal sistemde görmekle beraber, daha esnek ve uzlaşıcı davranmak gerektiğine inandığıdır. Bu bağlamda güven artırıcı bazı adımların atılmasından da yanadır. Örneğin yıllardır kapalı olan Maraş ile birlikte, Magosa limanının ve Ercan Havaalanı’nın da açılması, çözüm yolunu açacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar