İsrail işkencesi ve Filistinli gazeteci

Güney Kore’de hafta içinde düzenlenen ve benim de katıldığım Dünya Gazeteciler Konferansı için buluşan 100 gazeteci arasında Filistinli gazeteci Nabhan Khrarishi’nin hikayesi notlarım arasında ön plana...

Güney Kore’de hafta içinde düzenlenen ve benim de katıldığım Dünya Gazeteciler Konferansı için buluşan 100 gazeteci arasında Filistinli gazeteci Nabhan Khrarishi’nin hikayesi notlarım arasında ön plana çıktı.

İsrail’in işkenceleri sonucu sakat kalan Filistinli gazeteci, Palgong Tepesi’nde bulunan Donghwasa Budist Tapınağı gezisinde gruba katılmayınca dikkatimi çekti. Yanında Uluslar arası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Jim Boumelha da vardı. Fas asıllı bir İngiliz olan Boumelha ile toplantı öncesi aramızda geçen Charlie Hebdo polemiğinde tanışmıştık. Boumelha’nın “Peki Müslümanların karikatürler nedeniyle kendilerini aşağılanmış hissetmeleri ne olacak” soruma yanıtı, İslam dünyasının ve doğu toplumlarının hassasiyetlerini yok sayan cinstendi. Ancak tapınak gezisi sırasında, ben de bir kenarda gruba katılmayıp beklerken, Filistinli Khrasihi’nin İsrail işkenceleri sonucu sakat kaldığını ve tepeye bu nedenle tırmanamadığını isyan edercesine söyleyince, onunla ilgili yargılarıma mola verip, bir dakika durdum.

Soluğu Kharishi’nin yanında aldım. Filistinli gazeteci, İsrail işgaline karşı çıkması nedeniyle defalarca gözaltına alındığını, bir keresinde beş yıl cezaevinde kaldığını, sorgular sırasında işkence gördüğünü anlattı. Ayaklarından tavana asılarak gördüğü işkence sırasında, İsrail askerinin attığı tekme gözüne gelince, gözünü kaybetmiş. Bacaklarında da hasar olduğu için adım atarken zorluk çekiyordu.

Filistinli gazetecilerin karşılaştığı engellemeleri anlattı uzun uzun. Sadece geçtiğimiz yaz, Gazze saldırısı sırasında 17 Filistinli gazeteci İsrail’in hedef gözeterek açtığı ateşler sonucu öldürülmüş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.604 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.501 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.775 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.052 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar