Ne Rusya Ne Çin ne de ABD

Geçen haftalar cumhurbaşkanı için yoğun ve yorucu bir hafta idi. Dünya büyükleriyle masaya oturdu. Rusya’da, Hindistan’da, Çin’de ve ABD’de beklenin üstünde ilgi gördü. Bu ilginin kaynağında...

Geçen haftalar cumhurbaşkanı için yoğun ve yorucu bir hafta idi. Dünya büyükleriyle masaya oturdu. Rusya’da, Hindistan’da, Çin’de ve ABD’de beklenin üstünde ilgi gördü.

Bu ilginin kaynağında elbette ki Türkiye’nin önemi ve cumhurbaşkanınınkarizmatik liderliği yatıyordu.

Dik duran ve “Milletimin izzetini çiğnetmem!” diyen bir liderlik sergiliyordu.

***

Rusya ve Hindistan ve Çinziyaretlerinin başarılı geçtiğinden kimsenin kuşkusu yok.

ABD ziyaretiise dünyanın nefesini tuttuğu bir ziyaret oldu.Trump önceki ziyaretlerinin mesajını almış olmalı ki cumhurbaşkanını coşkuyla ve itina ile karşılayıp uğurladı.

Merkel’e elini bile uzatmayan bu kaba adam Erdoğan’la 20 dakikada dört kez tokalaşacak kadar sıcak ilgi gösterdi.

2 saat 45 dakika süren görüşmelersonunda Türkiye’nin önemli iki talebi tam olarak karşılandı denemez.

Bunu zaten beklemediğimizi 16 Mayıs yazımda açıkça belirtmiştim.

***

Ziyaretin başarısız olduğunu söylemek de doğru olmaz. ABD gibi dünya kabadayısı bir devletin yol yordam tanımayan başkanının karşısına çıkıp gerçekleri olduğu gibi bütün çıplaklığıyla izah etmek ve hata yaptıklarını pişman olacaklarını eğip bükmeden söylemek bile bu ziyaretin verimli olduğunu göstermeye yeterlidir.

İslamkarşıtlarının, yabancı düşmanlarının hatta doğrudan Erdoğan karşıtlarının -CIA başkanı ola zat Erdoğan hakkında daha önce, ‘İslamcı totaliter diktatör’ tiviti atmıştı-  oluşturduğu Trump kabinesinden FETÖ liderinin hemen teslimini ve PYD ile yollarını ayırmalarını düşünmek bile ABD’yi hafife almak olurdu.

AncakABD’nin de Türkiye gibi önemli bir ülkeyi veErdoğan gibi bir lideri reddetmesi düşünülemezdi.

Onun için görüşmelere geçmeden önceTrump, ‘Uzun ve zor bir görüşme olacak’ itirafında bulundu!

***

Netice olarak bu ziyaret ABD ile yeni bir başlangıç oldu. Türkiye muhatabıyla eşit düzeyde bir ülke olarak görüşlerini uyarılarla birlikte izah etti.

FETÖ liderikonusunda kılını kıpırdatmayan ABD bu sefer hemiade dosyalarını

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 418 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 482 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar