Tilkinin fıstik çıkarması!

Başbakanı İstanbul Büyükşehirdeki görevinden beri tanıyorum. Gıllıgışıolmayan mütevazi aynı zamanda esprili fakat çağı yakalamış aksiyoner bir kişiliğe...

Başbakanı İstanbul Büyükşehirdeki görevinden beri tanıyorum.

Gıllıgışıolmayan mütevazi aynı zamanda esprili fakat çağı yakalamış aksiyoner bir kişiliğe sahip. Meramını anlatırken kendini sıkmıyor, edebiyat yapmaya kalkmıyor, katıksız bir Anadolu insanı olarak konuşuyor.

Bu hafta başkanlık sistemine giden yolun müsebbibi CHP derken ilk kez duyduğum bir deyim kullandı.

Tilkinin fıstık çıkarması!

***

Başbakan, AK Parti Ana Kademe İlçe Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda anayasa değişikliğini değerlendirirken dedi ki, “Değişikliğin sebebi CHP'dir. O gün tilki fıstığı çıkarmasaydı, o gün 367 garabetini çıkarmasaydı bugün belki de bunlara ihtiyaç kalmazdı.”

Tilki fıstığını Erzincanlılara sordum çoğu bilemedi ama bazıları o kelimenin aslı mahalli lehçe ile ‘fıstik’tir dediler. Tilkinin kurnazlığından kinaye imiş.

***

Çok yerinde bir tespit.

2007 yılında AK Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmemek içinCHP kendince fıstik çıkardı. O dönemde ben de meclisteydim.

Vesayet sisteminin bir unsuru olduğu anlaşılan mütekait bir yargıç karar yeter sayısını toplantı yeter sayısı diye yorumlayınca CHP’ye gün doğdu. Hemen Anayasa Mahkemesi’ne koştu. Vesayete boyun eğmiş AYM üyeleri de iki gün içinde CHP’yi memnun edecek bir karar verdi.

Tabii sayımız 367’yi bulamadığı için seçime geçemedik ve cumhurbaşkanı seçemedik.

***

CHP kurnazlık yaparak, ‘ne yapalım AYM kararı’ demeye getiriyor, ama konuyu AYM’ye götüren, o oturumda meclise girmeyerek engelleyen kendisi idi. Kurnazlık yapmıştı!

O zaman bir kez daha anlaşıldı ki mecliste cumhurbaşkanı seçmek vesayetçilerin elindeymiş.

Cumhurbaşkanı üzerindeki bu vesayeti kaldırmak için hem toplantı yeter sayısını düzenleyen hem de cumhurbaşkanını halkın seçmesini  öngören anayasa değişikliği yapıldı.

21 Ekim 2007’deki referandumda da yüzde 68.95 oy oranı ile kabul edildi.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 418 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 482 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar