Bakanlar kurulu sürekli Beştepe’de toplanabilir!

Pazar günü akdedilen AK Parti olağanüstü kongresi, partinin cumhurbaşkanına olan bağını/bağlılığını ve parti üzerindeki gücünü çok açık bir şekilde...

Pazar günü akdedilen AK Parti olağanüstü kongresi, partinin cumhurbaşkanına olan bağını/bağlılığını ve parti üzerindeki gücünü çok açık bir şekilde göstermiştir.

Cumhurbaşkanının mesajı okunurken kimseden ayağa kalkması istenmemiştir ama herkes kendiliğinden ayağa kalkmış ve saygı içinde dinlemiştir.

Sadece bu fotoğraf bile sistemin çelişkisini ortaya koymak için yeterli delildir.

Anayasa ‘cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisi kesilir’ demiyor mu?

Kesilmiş mi?

Aksine güçlenmiş!

***

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği gün ülke fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiştir.

Yarı başkanlık siteminin bir özelliği de, cumhurbaşkanının partisi iktidarda ise sistem başkanlık sistemine, başka bir parti iktidarda ise parlamenter sisteme dönüşmesidir.

Dolayısıyla Erdoğan cumhurbaşkanı iken AK Parti iktidarda ise sistem pratik olarak başkanlık sistemine dönüşmüş demektir/dönüşmelidir.

***

Sorun anayasadadır. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararlaştırıldığı gün çelişki başlamıştır. (Bu değişikliğin ve çelişkinin sorumlusu da 367 garabetini dayatan hazımsız kesimdir!)

O değişiklik ile sistem bir taraftan şeklen yarı başkanlığa dönüşürken diğer taraftan parlamenter sistemin özellikleri anayasada devam etmiştir/etmektedir.

Değişiklik 2014 yılında uygulandığı için geçen sürede sorun yaşanmamıştır.

***

Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçilince hele de Erdoğan gibi farklı olacağını peşinen açıklayan karizmatik bir lider seçilince sistemde sorun çıkması kaçınılmazdı.

Sistem, yetkili ve fevkalade güçlü bir cumhurbaşkanının yanı sıra bütün sorumluluğu başbakana yükleyen çelişkili bir sistem.

Sorun çıkmaması için başbakanın da fiilen başkan yardımcısı gibi davranması gerekiyordu.

Davutoğlu’nun başbakanlık yapma çabası, yarı başkanlığın tam başkanlığa evirilmesine imkân vermedi.

Sonuç malum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 418 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 482 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar