Terör örgütü mü parti mi? Terörist mi gerilla mı?

Demokratik ülkelerde parti her vatandaşın gönül rahatlığıyla kurabileceği veya üyesi olabileceği, bünyesinde siyasi çalışma yapabileceği en güvenli çatıdır.  Vatandaşlar fikirlerini...

Demokratik ülkelerde parti her vatandaşın gönül rahatlığıyla kurabileceği veya üyesi olabileceği, bünyesinde siyasi çalışma yapabileceği en güvenli çatıdır. 

Vatandaşlar fikirlerini projelerini hayata geçirmek için parti kurabilir veya üye olarak partisini iktidara taşımaya çalışabilir.

Demokraside çoğulculuk esastır. Dolayısıyla partiler demokrasinin olmazsa olmaz kurumlarıdır.

***

Seçimlere katılırlar parlamentoya girerler ya da girmezler ama her halükarda iktidar ya da muhalefet olarak mensuplarını temsil ederek bir misyon yürütürler.

Misyonlarını yürütürken tek silahları fikirdir. Fikirlerini parti programı çerçevesinde yazılı sözlü açıklamalar, toplantılar, mitingler, ziyaretler ve benzeri demokratik yöntemlerle anlatmaya çalışırlar. İktidar olurlarsa yürütme erkini kullanarak fikirlerini hayata geçirirler.

Silaha sarıldıklarında ve şiddete başvurduklarında parti olmaktan çıkarlar.

***

Fikirlerini silahla ve şiddetle kabul ettirmeye çalışan örgütler terör örgütleridir ve terör örgütlerinin yöntemi hiçbir demokratik devlet bünyesinde kabul görmez.

Silah kullanana karşı devletin güvenlik güçleri müdahale eder.

Devlet vatandaşların güvenliğini temin etmekle yükümlüdür. Vatandaşa şiddet uygulayan örgütlerin şiddetine mani olur. Teröristleri yakalar ve adalete teslim eder.

Demokratik ülkelerde hiçbir siyasi parti hiçbir terör örgütünü savunamaz, teröristleri koruyamaz.

Terörü ve teröristi koruduğunda o siyasi partinin meşruiyeti tartışılır.

***

HDP maalesef bugün geldiği nokta itibariyle kendi meşruiyetini tartıştıracak bir politika izlemektedir.

Parti üyeleri terörü ve teröristi desteklediğinde cezanın şahsiliği gereği o şahıslar yargılanır ve suçları partinin hükmi şahsiyetine teşmil edilmez/ edilmemelidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar