Lozan’ı Yemen’de köşeye sıkıştırmak!

Yemen’de koalisyon güçleri hava saldırılarını devam ettirirken İran destekli Husiler de karada direnmeye devam ediyorlar. Aynı saatlerde İsviçre’nin Lozan şehrinde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik...

Yemen’de koalisyon güçleri hava saldırılarını devam ettirirken İran destekli Husiler de karada direnmeye devam ediyorlar.

Aynı saatlerde İsviçre’nin Lozan şehrinde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri arasında yürütülen nükleer müzakereler de kıran kırana devam ediyor.

Lozan ile Yemen ne alaka demeyin, çok yakından alakalı.

İran BMGK’ni Yemen’de baskı altına almak gibi dehşet bir politika izliyor.

***

Yemen eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in de yardımıyla İran destekli Husiler Yemen’de bir darbe yapmış ve yönetimi ellerine geçirmişlerdi. Husiler Aden’e kadar uzanınca meşru Cumhurbaşkanı Hâdi’nin yardım talebi üzerine Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyon güçleri Husileri havadan vurmaya başladı. Önceki yazımda da ifade ettiğim gibi iyi planlanmış bir kara harekâtıyla Salih’in adamlarıyla Husiler tasfiye edilmeden Yemen’de sular durulmayacaktır.

Bunun Yemen’deki kabile yapısından demografik yapıya, el-Kaide’den Babulmendeb boğazına kadar birçok sebebi var. Dünyayı ilgilendiren en önemli faktör de Babulmendeb boğazıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar