Kimler borçlanmayla erken emekli olabilecek?

Çalışanların alın terinin karşılığında aldıkları ücret dışında ayrıca ödedikleri SGK primleri karşılığında emekli (yaşlılık) aylığı da...

Çalışanların alın terinin karşılığında aldıkları ücret dışında ayrıca ödedikleri SGK primleri karşılığında emekli (yaşlılık) aylığı da bağlanabilmektedir.

Ancak çalışma hayatında çeşitli nedenlerle gün boşluğu olanlar için askerlik, doğum, yurtdışında çalışma gibi bazı durumlarda borçlanma hakkı verilmektedir. Böylece hem eski gün boşlukları tamamlanabilmekte, hem de askerden sonra ilk defa sigortalı olanlara erken emeklilik katkısı olabilmektedir.

Askerlik borçlanmasının ne faydası var?

Askerlik borçlanması, askerlik döneminde çalışılmaması nedeniyle sigorta primleri yatmayanlar için hem gün sayısını artırmakta, hem de askerden sonra ilk defa sigortalı olanların SGK başlangıç tarihlerini geriye götürmekte ve ayrıca gün sayısı da artmaktadır.

4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlar, askerlikte er/erbaş olarak silahaltında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirler. Eğer, ilk defa askerden sonra sigortalı olanlar askerlik borçlanması yapılırsa, sigorta başlangıç tarihi geriye gideceğinden ortalama bir yıl daha erken emekli olabilme imkanı doğmaktadır.

Ancak askerden önce sigortalı olanlar askerlik borçlanması yaparsa sadece borçlanılan süre kadar SGK gün sayısı artmaktadır.

Dolayısıyla özellikle ilk defa askerden sonra sigortalı olanlara mutlaka askerlik borçlanması yapmalarını tavsiye etmekteyiz.

Ancak gün sayısı yeterli olan ve sigorta oldukları tarihten sonra askerlik yapan kişilere fazla bir avantajı olmayacağından askerlik borçlanması yapmamalarını tavsiye ediyoruz.

Kadınlara doğum borçlanması avantajı?

Kadın sigortalıların, doğum nedeniyle çalışamadıkları ve bu nedenle sigorta primleri ödenmeyen süreleri için kendilerine talep ettikleri takdirde doğum borçlanması yapma hakkı getirilmiştir.

Buna göre, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra üç doğum için borçlanma hakkı vardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 179 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 149 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 280 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 166 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 267 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar