Bağ-Kur’lular ‘ödemeye dikkat!’

AK Parti hükümetleri döneminde sigortalıların birçok sorunu çözüme kavuştu. Son Torba Kanun ile birlikte de Bağ-Kur’luları sevindiren ‘sigortalılığı durdurup, borçları silme’...

AK Parti hükümetleri döneminde sigortalıların birçok sorunu çözüme kavuştu. Son Torba Kanun ile birlikte de Bağ-Kur’luları sevindiren ‘sigortalılığı durdurup, borçları silme’ imkanı getirildi. Bu kapsamda 12 ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan kişiler sigortalılıklarını durdurmaya devam edebiliyor.

Sigortalılıklarını durduran/sigortalılıkları durdurulan Bağ-Kur’lular ile bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 1.1.2012 tarihinden 30.04.2015 tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası tescili yapılmıyor. Bu sebeple borcu olup da genel sağlık sigortasından faydalanamayan Bağ-Kur’lular ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler de sağlık hizmetine kavuşturuldu. Bu sürelere ilişkin sigortalılık süresini durdurup, borcunu sildiren sigortalı; daha sonra talep etmesi halinde bu süreleri ihya ederek tekrar sigortalılığını canlandırabilmektedir. Bir başka ifade ile daha sonra bu süreler sigortalılıktan sayılabiliyor. 

Ancak burada iki temel noktaya değinmek gerekmektedir: 

1- Bu sürelerin ihya edilmesi halinde, ihya tarihindeki prime esas kazanç ile prime esas kazanç üst sınırı üzerinde ödeme yapılacaktır. Bir başka ifade ile örneğin 3 yıl sonra bu süreleri sigortalılıktan saydırmaya çalışan kişi 3 yıl sonrasındaki ilgili dönemdeki asgari ücret ile tavan arasındaki farktan borçlanma yapacaktır. 

2- Bu süreler kısmi olarak ihya edilememekte, tüm süre ihya edilmektedir. Dolayısıyla sigortalılık süresinin iyi takibi gerekmekte, kısmi ihya yapılamayacağından, örneğin 1.000 günlük sigortalılığını durduran kişi, ileriki yıllarda emekliliğine 90 gün kalmasına rağmen; 90 günü ihya edememekte, 1.000 günü ihya edebilmektedir.

Burada özellikle 1.10.2008 öncesi dönem için Bağ-Kur primlerini kayıt ve tescillerini yaptırmadığı için ödeyemeyen sigortalılar için de geriye dönük Bağ-Kur primlerini ödeyebilme konusunda ciddi bir talep bulunmaktadır. Bunun da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 182 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 168 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar