Belçika'da Adalet tiyatrosu

Hem ülkesinin ve hem de Avrupa'nın başşehri Brüksel, öyle görülüyor ki aynı zamanda bir tiyatro merkezi. Hayır, piyeslerin sahnelendiği bir merkez değil. Sözüm ona dâvâ, mahkeme, muhakeme ve hükümlerle...

Hem ülkesinin ve hem de Avrupa'nın başşehri Brüksel, öyle görülüyor ki aynı zamanda bir tiyatro merkezi. Hayır, piyeslerin sahnelendiği bir merkez değil. Sözüm ona dâvâ, mahkeme, muhakeme ve hükümlerle bir tiyatro merkezi.
Brugge Ağır Ceza Mahkemesi, dün Fehriye Erdal'a bu defa da "terör örgütü üyeliğinden" dolayı 15 yıl hapis cezası verdi. Daha evvel de "Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı" 30 yıl mahkûmiyet vermişti...
Fehriye Erdal, 1977 Adana doğumludur. DHKP-C/Devrimci Halk Kurtuluş Ordusu mensubu bir militandır. Polis müdürü Hüseyin Kocadağ vasıtasıyla Sabancı Center'a temizlik işçisi olarak girmiştir. İşe başlamasından 5 ay sonra 9 Ocak 1996'da İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'la "Özdemir Sabancı Cinayeti"ni işlemişlerdir.
Hüseyin Kocadağ, 3 Kasım 1996'da yakın tarihin şaibeli vak'alarından biri olan Susurluk kazasında ölmüştür.
Fehriye Erdal'ın Sabancı Center'da işe başlamasındaki maksat, Özdemir Sabancı'yı katletmektir. Bunun için münasip zaman ve zemini kollamış ve cinayet günü İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'ı gizlice idare katına almayı başarmıştır. Bu sırada Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ile toplantı hâlindedirler. Failler, Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve şirket sekreteri Nilgün Hasefe'yi aynı ânda katletmişlerdi.
Cinayetten sonra kaçan Fehriye Erdal, Yunanistan üzerinden Belçika'ya gitmiş ve Knokke şehrinde yaşamaya başlamıştır. Bu arada yaptığı sığınma talebi ise nasılsa kabul görmemiştir. 1999 yılında kaldığı apartmanda yangın çıktığında taşıdığı pasaportun sahte olduğu anlaşılmış ve bundan dolayı cezalandırılmış ve bir yıla yakın bir infazdan sonra tahliye edilmiştir.
2000 yılında ev hapsine alınmış fakat 2006'da kaldığı yerden kaçarak izini kaybettirmiştir. Daha sonra bulunarak 2007'de Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanmasına karar verilmiş ama kaldığı evden bir kere daha kaçmayı başarmıştı. Bu arada Belçika'da işlediği suçlar sebebiyle 2 yıla mahkûm edilmiş fakat hükmün, 1250 avro para cezasına çevrilmesine karar verilmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
EHREMNET 26 Mart 2024 | 237 Okunma CEPHE, GAZZEDEN KANDL'E KADAR! 23 Mart 2024 | 86 Okunma KAZA! 21 Mart 2024 | 100 Okunma PAHALILIK ADLI DMAN! 16 Mart 2024 | 104 Okunma BATININ K HL 14 Mart 2024 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar