Gertrude Bell

Gertrude Margaret Lowthian Bell, asilzâde ve zengin bir İngiliz ailesinin çocuğu olarak 14 Temmuz 1868'de Durham Country'de dünyaya geldi. 3 yaşlarındayken annesini kaybetti. Babası Thomas Hugh Bell, Florance Oliffe isminde meşhur bir ressam ve oyun...

Gertrude Margaret Lowthian Bell, asilzâde ve zengin bir İngiliz ailesinin çocuğu olarak 14 Temmuz 1868'de Durham Country'de dünyaya geldi. 3 yaşlarındayken annesini kaybetti. Babası Thomas Hugh Bell, Florance Oliffe isminde meşhur bir ressam ve oyun muharriresi ile evlendi.
Gertrude, ilk ve orta tahsilini Londra’da yaptı. Fakat bununla yetinmedi. Üniversiteye gitmek istiyordu. Ancak babası Kraliçe Victoria devrinin kaidelerine bağlıydı. Buna göre liseden mezun olan kızların yüksek tahsile devam etmelerine ihtiyaç yoktu. İsabetli bir evlilik yapıp evlerinin hanımı olmaları gerekirdi.
Üvey anne Florance Oliffe, Gertrude'un hırs ve zekâsını keşfetmişti. Devreye girerek kocasını ikna etti. Kızlarını Oxford'a gönderdiler. Gertrude Bell, burada tarih, coğrafya ve arkeoloji okudu. Oxford Üniversitesini şeref derecesiyle bitiren ilk kız talebe oldu. 1897-1903 arasında iki kere dünya turuna çıktı. Bir hey'etle birlikte İran'a gitti. 1899'da Arapçasını ilerletmesi için Kudüs'e gönderildi. Bu çevrede Arap arkeolojik mekânlarının haritalarını çizerek bunları bastırdı. Bu yayınıyla dikkate şâyan bir arkeolog kabul edildi. 25 yaşına girdiğinde ana dili İngilizceden başka Arapça, Türkçe, Farsça, Fransızca, Almanca Çince ve Japonca biliyordu. Bu arada Orta Doğu’yu esaslı şekilde dolaşmıştı. Ayrıca Hâfız-ı Şirâzî'nin Dîvânı'nı da Farîsîden İngilizceye tercüme etmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEERLER YERNE OTURTMAK!.. 25 Nisan 2024 | 94 Okunma SOHBET 20 Nisan 2024 | 88 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar