İş ver, ekmek ver, dua al

İşsizliğin yükselişe geçtiği, geriletmemizin de şart olduğu günlerdeyiz. Bir mağazayı tenha görünce içimiz burkulur. Bir iş yerinin kapatıldığını görmek yüreğimizi yaralar....

İşsizliğin yükselişe geçtiği, geriletmemizin de şart olduğu günlerdeyiz. Bir mağazayı tenha görünce içimiz burkulur. Bir iş yerinin kapatıldığını görmek yüreğimizi yaralar. İşsiz kalıp da iş bulma konusunda yardım isteyen birine yardımcı olamamak bize yüklerin en ağırı gelir.
Daimi takipçilerimiz hatırlayacaklardır; yıllar öncesinde "yanında 10 kişi çalıştıran kahramandır" demiştik. Bugün de aynı doğruyu tekrarlıyoruz. Bir başka kanaatimizi de tekrarlıyoruz. Yanında binler, hele on binler çalıştıranların cennete gitme ihtimali bizim gitme ihtimalimizden yüksektir.
Sevgili Peygamberimiz -aleyhisselam- ne kadar doğru buyurmuşlar:
-İnsanların en hayrlısı, insanlara faideli olandır.
Ya aileden kalan serveti devam ettirerek veya kendisi sıfırdan başlayarak bir işletme kurup, Allah'ın kullarına iş vermek, aş vermek, ekmek vermek elbette hayrlı insan olmaktır. Çalışanı bir kişi olarak görmemeli. Aile efradıyla beraber o ortalama dört kişidir. 25 bin kişiyi çalıştıran esasında 100 bin kişiye ekmek veriyor demektir. Eğer, bir işveren, çalıştırdıklarını kardeşi gibi, onların ailesini kendi ailesi olarak görüyorsa, zaman zaman, üstelik de bir sünneti eda niyetiyle işçileriyle beraber oturup yemek yiyorsa, onları, çocuklarını, ailesini cumada, bayramda, kandilde veya bir vesileyle ancak kanun zoruyla değil de Allah muhabbetiyle, insan şefkatiyle Sevgili Peygamberimizin ahlâkından nasiplenmek adına sevindiriyorsa o iş sahibi, cennete giden yolunu döşüyor demektir.
İşverenin işçisini hırsız, işçinin işvereni zalim gördüğü yerde ne bereket, ne huzur olur. Bizim çalışma hayatımızda ahi ahlakı yani kardeşlik ahlâkı vardır. Çarşı ahlâkı vardır, esnaf ahlâkı vardır. Kilitler, kepenkler duayla, şükürle açılır. Siftah eden gelen yeni müşteriyi komşusuna yönlendirir. Bizim iş ahlâkımızda sendika tehditleriyle, grev baskılarıyla zam alınmaz. Bizim Vahiy Medeniyetinde bencillik değil, paylaşma esastır. Medeniyetler kuran ecdadımızın gök kubbesini sadece sultanların kılıçları değil, evde kadın, çarşıda esnaf, medresede müderris, devlette adalet yükseltmiştir. Bu sütunlara kurt düşünce gök kubbemiz karardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
STANBULU HARCAMA!.. 28 Mart 2024 | 156 Okunma EHREMNET 26 Mart 2024 | 269 Okunma CEPHE, GAZZEDEN KANDL'E KADAR! 23 Mart 2024 | 86 Okunma KAZA! 21 Mart 2024 | 100 Okunma PAHALILIK ADLI DMAN! 16 Mart 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar