Bölgeyi okumak

Bir kısım aydınlar, anlamakta zorlansalar da Türkiye, yakın tarihiyle yüzleşiyor. Şartlar, Türkiye'yi mazisiyle buluşturuyor. Misak-ı Millî gündeme geliyor. Çok kimse "o da ne?" dese de sorgulanıyor. Ne zaman, nerede...

Bir kısım aydınlar, anlamakta zorlansalar da Türkiye, yakın tarihiyle yüzleşiyor. Şartlar, Türkiye'yi mazisiyle buluşturuyor. Misak-ı Millî gündeme geliyor. Çok kimse "o da ne?" dese de sorgulanıyor. Ne zaman, nerede başladığı, neyin hedef alındığı ve nasıl sonuçlandığı konuşuluyor. Misaka dahil vilâyetlerimizden Musul kavranmaya çalışılıyor. Buranın hangi mecburiyetler altında 1926 Ankara Andlaşmasıyla Irak'a bırakıldığı ve hangi hâllerde Türkiye'ye döneceği dile getiriliyor. Halep ve Kerkük, Musul'a eşlik ediyor.
Son yüzyılda aslolan I. Dünya Harbi'dir. Sebebi, petroldür. Muhteris Büyük Britanya İmparatorluğu, kendinden başka imparatorluk bırakmamak için bu harbi kullanmıştır. Harp bittiğinde Çarlık İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu artık sahnede değildir. İngiliz İmparatorluğu rakipsiz kalmıştır. Japon İmparatorluğu çok uzaktadır. O'nu da II. Dünya Harbi sarsacak fakat silemeyecektir.
II. Dünya Harbi arızi bir harptir. Mason zekâsının tezgâhladığı Fransız İhtilalinin beslediği milliyetçilik, Almanya, İtalya, İspanya ve Portekiz’de faşizme dönüşecektir. Bu faşizmin her ülkedeki adı farklıdır. Nasyonal sosyalist Adolf Hitler'in Almanya'yı kara devleti olmaktan çıkartmaya dönük emperyalist politikası, II. Dünya Harbi'ne yol açtı. Bu harbin en büyük neticesi, batıdaki süper güç değişimidir. İngiliz İmparatorluğu, 4 Temmuz 1776'da kendisinden kopan ABD'ye süper güç olma imkânını kaptırmıştır.
II. Dünya Harbi olmasaydı bugünkü petrol kavgaları, 20. asrın sonları, 21. asrın başlarında değil de 20. asrın ortalarında yaşanabilirdi. I. Dünya Harbi'nde haritalar değişmiş ama galip devletler de yorulmuştu.
1989'da SSCB'nin apansız yıkılması hesapları alt-üst etti. Washington, o güne kadar düşünüp de dile getiremediği kendi elinden çıkma Ortadoğu haritasını hayata geçirme arzusunu tatbik fırsatını yakaladı. I. Irak işgali Sovyetlerin çökmesinden sadece bir sene sonradır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 226 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 53 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 171 Okunma SA CENAHIN FLAH OLMAZ AAILIK KOMPLEKS!.. 04 Nisan 2024 | 370 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar