Adalet Türkiye’nin temelidir

Nerede adliye binası varsa yazıyor “Adalet mülkün temelidir”. Yani bugünkü anlamıyla “Adalet devletin temelidir.” Adalet neyle sağlanır? Hukukla. Hukuk nasıl hâkim olur? Hukuk devletinin ilkelerine uymakla. Hukuk...

Nerede adliye binası varsa yazıyor “Adalet mülkün temelidir”. Yani bugünkü anlamıyla “Adalet devletin temelidir.”
Adalet neyle sağlanır? Hukukla. Hukuk nasıl hâkim olur? Hukuk devletinin ilkelerine uymakla.
Hukuk devletinin ilkelerine nasıl uyulur? İnsan hakları hukukuna ve hukuki güvenlik ilkesine saygı gösterilerek.
Demek ki tersten gidersek, hukuki güvenlik ilkesine, insan haklarına saygı gösterilmezse hukuk devleti ortadan kalkar. Hukuk devleti ortadan kalkarsa adalet sağlanamaz. Adalet sağlanamazsa devletin temeli çökertilir.
Türkiye dahil herhangi bir devleti yıkmak isteyenin ilk yapması gereken o devletin hukuk devleti niteliğini yok etmektir.
Cemaat-AKP gayri resmi koalisyonuyla devletin hukuk devleti niteliği yok edildiği için Balyoz davası iktidar medyasının dört kol çengi manşetleriyle kutlanarak hayata geçti. Ne oldu sonunda? 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan subaylar emirleri altında uçaklar, helikopterler, tanklar, birlikler buldu.
Cemaat-AKP işbirliğinin o davalardaki mahareti olmasaydı, darbeci subaylar o pozisyonlara asla gelemeyecekti. Kasabanın sırrı budur.
Darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildi. Hakikaten de olağanüstü bir haldi. İktidar bütün uyarılara rağmen uyurken ordunun içine sızmış, Balyoz davası sayesinde terfi etmiş subaylar darbeye kalkışmıştı. Bir hayat memat meselesi söz konusuydu. Kelimenin her anlamıyla devletin bekası tehdit altındaydı.
Olağanüstü hali anayasa düzenlemişti hem de OHAL KHK’lerinin rejimini Anayasa Mahkemesi belirlemişti. Yani bu olağanüstü şartlarla hukuk devleti içinde mücadele etmek mümkündü.
Ne oldu? Anayasa Mahkemesi “Anayasa Mahkemesi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar