Şehzade savaşları

Sayın Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanına Meclis’i fesih yetkisi vermediğini ileri sürerek aksinin ispatlanması halinde istifa edeceğini söyledi. “İspatlarsan istifa...

Sayın Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanına Meclis’i fesih yetkisi vermediğini ileri sürerek aksinin ispatlanması halinde istifa edeceğini söyledi. “İspatlarsan istifa ederim” siyasetimizde sıklıkla kullanılan ancak hiçbir anlam ifade etmeyen bir kalıptır. Yine de belirtelim. İspat edildi. Zaten ispat edilmesine gerek yoktu çünkü referandumda oya sunulacak madde açıkça fesih yetkisini öngörmekteydi. 
Bu sebeple AKP’nin anayasa profesörü Burhan Kuzu da maddeden bahsederken “fesih” diyordu, AKP’nin seçim broşürü de... Dün anayasa hukuku profesörleri Ergün Özbudun ve İbrahim Kaboğlu da, cumhurbaşkanının Meclis seçimlerini yenileme yetkisiyle fesih yetkisinin eşanlamlı olduğunu söyledi. 
Aksi zaten düşünülemezdi. Meclis’in kendi iradesi dışında dağıtılarak seçime götürülmesinin dünyanın her lisanında adı fesihtir. 
Şimdi Sayın Erdoğan istifa edecek mi? Etmeyecek. Hatta aslında hiç olmaması gereken bu fesih tartışması da belki sürüp gidecek. Sayın Erdoğan’ın bu derin bilgi eksikliğine ya da çarpıtmasına rağmen mesele iktidar medyasında kendisine bir tırnak çakısının ucu kadar yer bulamayacak.
Öyle zira karşımızda siyasi tarihimizin en adaletsiz ve en fazla yalanla yüklü seçim kampanyası var. Malum mesele, tekrar etmeyeyim. Bir parti bir devleti ele geçirdi ve onun bütün imkânlarını kendi çıkarları için propaganda yapmak üzere kullanıyor. Kukla medyası da reisi elini kolunu nereye oynatırsa ona göre dans ediyor. 
Benim asıl merak ettiğim bu parti devletinin ve medyasının olur da “evet” çıkarsa ne yapacağı. Tam o da değil. Evet çıkarsa ve seçilen cumhurbaşkanı Allah gecinden versin Hakk’ın rahmetine kavuşursa ne yapacağı? 
Şimdi değişikliğe göre cumhurbaşkanının kendine sayısız yardımcı atama hakkı var. Ne diyor anayasa paketi: Cumhurbaşkanı makamı herhangi bir şekilde boşalırsa “yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığı’na vekâlet eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.” 
Birden çok yardımcı atanabiliyor ancak biri vekâlet edebiliyor. Hangisi? 
Kırk beş gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor. Peki, bu süre içinde cumhurbaşkanı yetkilerini kullanan yardımcısı OHAL ilan edip seçimleri süresiz ertelerse onu kim engelleyecek? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.734 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar