TIR’lardaki cephane nereden geldi?

MİT TIR’larındaki silahlar nereye gidiyordu? Önce TIR’larla Türkmenlere insani yardım gönderildiği iddia edildi. Suriye Türkmen Meclisi başkan yardımcısı bunu yalanladı. Daha sonra Ahmet Şık’ın...

MİT TIR’larındaki silahlar nereye gidiyordu? Önce TIR’larla Türkmenlere insani yardım gönderildiği iddia edildi. Suriye Türkmen Meclisi başkan yardımcısı bunu yalanladı. Daha sonra Ahmet Şık’ın eriştiği bir dava dosyasında, aralarında konuşan Bayır Bucak Tugay Komutanı ile bazı Türkmen dernek yetkililerinin, TIR’ların kendilerine gelmediğini söylediği ortaya çıktı. Dosyadaki Türkmenler, TIR’ların Ansar el İslam örgütüne gittiğini söylüyordu. 
Dün, Cumhuriyet’te yayımlanan haberde Adana’da durdurulan TIR’ların içinde bolca askeri malzeme olduğu görüntüleriyle ortaya kondu. 
Habere göre, bazı sandıkların üzerinde Tripoli yani Trablus yazıyor ve cephaneler Rus malı. 
O vakit, MİT TIR’larındaki silahların nereye gittiği kadar nereden geldikleri sorusu da önem kazanıyor. 
Sandıkların üzerinde Tripoli yazdığına ve malzemeler Rus malı olduğuna göre, akla haliyle Libya geliyor. Kaddafi rejimi çökeli beri Libya’nın cihatçılar için bir cephane ve insan kaynağı olduğu biliniyor. 
2012 Eylülü’nde The Times’da, bir Libya gemisinin 400 ton ağırlığında, içinde omuzdan atılan Rus SA-7 füzelerinin de bulunduğu cephaneyi bir Türk limanına getirdiğini iddia eden bir haber yayımlanmıştı. 
Kasım 2011’de The Telegraph’ta çıkan bir başka haber ise Abdülhakim Belhadj’ın İstanbul ve Suriye sınırında Özgür Suriye Ordusu yetkilileriyle cephane tedarik etmek üzere görüştüğü ileri sürülmüştü. 
Abdülhakim Belhadj, eski bir cihatçı. Taliban’a katılmış, El Kaide’yle bağlantılı olduğu iddiaları var. CIA tarafından Malezya’da yakalanmış. Libya’ya iade edilmiş. Serbest bırakıldıktan sonra “Arap Baharı”nda savaşmış. O geminin geldiği ve Türkiye’de temaslarda bulunduğu sırada Trablus Askeri Konseyi’nin başkanı. 
2012’de Bussinesinsider sitesinde yer alan bir analizde Abdülhakim Belhadj ile temas kurmak üzere ABD büyükelçisi Chris Stevens’ın görevlendirildiği yazıyordu. 
Chris Stevens daha sonra 2012’nin Eylül ayında Bingazi’de öldürüldü. 
Foxnews’a konuşan bir kaynak, Stevens’ın Bingazi’ye gitme sebebinin cephanenin yanlış ellere geçmesinin engellenmesi olduğunu açıkladı. 
Bussinesinsider’da yer alan bir haber ise Stevens’ın son görüşmesinin bir Türk diplomatla olduğunu aktarıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.136 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.734 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar