Seçim gecesi yayın hataları

16 Nisan gecesi yayınları için kanallar çok çaba harcadı, bu doğru. Fakat fazla çaba ya da detay hatalar da yaptırdı. Ancak hatalara geçmeden önce referandum yayınları reyting tablosuna bakmanın mide...

16 Nisan gecesi yayınları için kanallar çok çaba harcadı, bu doğru. Fakat fazla çaba ya da detay hatalar da yaptırdı.

Ancak hatalara geçmeden önce referandum yayınları reyting tablosuna bakmanın mide bulandırıcı olduğunu söylemem lazım.


Kanallar reyting tablosunda üstte olabilmek için aynı stüdyodan yapılan yayınları bir sürü isme bölerek verdiler.

Beş parçaya bölünen yayın da var, yedi ve daha fazlasına da...

Her neyse, gelelim en fazla tekrar edilen yayın hatalarına:

Hemen her kanalda 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti ve MHP’nin aldığı oy toplamıyla grafikler hazırlanmış. Oysa referandumda CHP’li bir seçmen evet ya da AK Partili bir seçmen hayır oyu kullanabilir.

Seçim ittifaklarında iki partinin bir önceki seçimlerde aldığı oy baz alınabilir ama referandum farklı bir yapı.

Sonuçların ilk saatlerinde çok fazla yoruma girmek yorumcuya da yayına da hata yaptırıyor.

Özellikle büyük illerde, sandıkların açılma oranı belli bir seviyeye ulaşmadan hemen yorumcuya pas atmamak gerek.

Basit her zaman en güzelidir. Seçim gecesi ekranlarda grafikler ortalama dört saniyede bir değişti. Çok cafcaflı ya da detaylı bir grafiği dört saniyede anlayamayan seyirci, ister istemez başka kanala gider.

İnsanlar önce Türkiye genelini sonra da kendi şehirlerindeki durumu merak ederler oy sayımı sürerken. Bir de referandum söz konusu olduğu için oyların ne kadarının sayıldığını bilmek isterler.

Çok fazla yorumcuyla yayın götürmek bir süre sonra ister istemez aynı soruların defalarca sorulmasına yol açıyor. Bir diğer dert, kanal kanal dolaşan yorumcular her tarafta aynı cümleleri kuruyor, giderek tüm yayınlar birbirine benzemeye başlıyor. 1990’lı yıllarda az konukla tüm gece yapılan yayınlar, reytinglerde çok konuklu yayınları defalarca mağlup etmişti. Bu gerçeği unutmamakta fayda var.

BU FOTOĞRAFA İYİ BAKIN

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin kitlerine ihtiyacımız kalmadı... 27 Mart 2024 | 613 Okunma Alaca karanlık zamanı Milliyet... 25 Mart 2024 | 221 Okunma Avrupa Ortaçağ’a dönerken... 24 Mart 2024 | 266 Okunma Devletin kendini koruma hakkı... 22 Mart 2024 | 342 Okunma Sebep - sonuç açısından Trabzonspor-Fenerbahçe olayı... 20 Mart 2024 | 626 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar