Gastronomi turizmi ve yıldız ihtiyacı

Dünyada, tahmin ettiğimizden çok daha fazla insan yeni yerler kadar yeni tatları da keşfetmek için yolculuk yapar. Yaygın turizm alışkanlıklarından birisi de tatile çıkan insanların normalden daha fazla para...

Dünyada, tahmin ettiğimizden çok daha fazla insan yeni yerler kadar yeni tatları da keşfetmek için yolculuk yapar. Yaygın turizm alışkanlıklarından birisi de tatile çıkan insanların normalden daha fazla para harcamalarıdır.

Biz yıllardır, turist sayısına bakıyoruz öncelikle. Oysa doğru olan turist başına yapılan harcamadır. Gelen turistlere ithal moda ürünlerini satarak sadece aracı olabiliriz; oysa kendimize dair sattıklarımızdan gerçekten para kazanırız. İşte bu noktada gastronomi son derece önemli bir alan. Dünyada birçok turist yolculuğa çıkmadan önce, çeşitli seyahat sitelerine bakar ama gastronomi turistleri mutlaka gittikleri ülkede Michelin yıldızlı restoran olup olmadığına da dikkat eder.

Yunanistan’da 19 tane var bu restoranlardan, Malta’da dört, Hong Kong’da tam 253 tane var. Ufacık Dubrovnik’te 10, İstanbul ile mukayese edilmeyecek Barselona’da ise tam 130 restoran bulunuyor. Peki, hem lezzet hem de hizmetiyle dünya standartlarının üzerinde mekanları olan İstanbul, neden listeye giremiyor?

Burada listeyi hazırlayanların kararı var. Orta Doğu, Rusya ve Hindistan’ı nedense bu listeye dahil etmiyorlar. Türkiye özellikle de İstanbul, nüfusu ve turizm potansiyeliyle bu listede olmalı. Gerekirse bunun için lobi de yapılmalı. 100 dolar harcayacak bin turist peşinde koşmak yerine, bin dolar harcayacak 100 turist ağırlama hedefi için gastronomi turizmine ağırlık vermek zorundayız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fatih Erbakan’ın 2028 hesabı... 29 Mart 2024 | 404 Okunma ABD’nin kitlerine ihtiyacımız kalmadı... 27 Mart 2024 | 618 Okunma Alaca karanlık zamanı Milliyet... 25 Mart 2024 | 222 Okunma Avrupa Ortaçağ’a dönerken... 24 Mart 2024 | 266 Okunma Devletin kendini koruma hakkı... 22 Mart 2024 | 342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar