Katil kadar kötüsünüz

Yeni yılı kutlayan insanların katledilmesine üzülmediğini açık açık yazan ve bunu dini gerekçelere bağlayanlar. Katil kadar kötüsünüz siz de... Yeni yılı kutlarken teröre kurban gidenler...

Yeni yılı kutlayan insanların katledilmesine üzülmediğini açık açık yazan ve bunu dini gerekçelere bağlayanlar. Katil kadar kötüsünüz siz de...

Yeni yılı kutlarken teröre kurban gidenler için hayatını kaybetti deyip diğer terör kurbanlarını şehit diye ananlar, bırakın da bari acımızda birleşebilelim...

Bunca insanın acısı sürerken oturup bu saldırının olası referanduma etkilerinin hesabını yapan hatta iktidara 2 puana mal olur cümleleri kuranlar, leşle beslenen akbabalardan ne farkınız var ki sizin?

NOEL BABA DİNİ BİR MOTİF Mİ?

Antalya, Demre’ye neredeyse hiç kar yağmaz ve Ren geğiyi de yoktur ama Noel Baba hep Ren geyiklerin çektiği kar kızağıyla dolaşır, çünkü Noel Baba aslında bir İskandinav halk masalı kahramanıdır.

İskandinav coğrafyasında, eskimo evlerine benzeyen yapıların girişi, vahşi hayvanlara engel olmak için üst kısımda olurdu. Noel Baba’nın kapı dururken bacadan evlere girmesinin kaynağı da budur aslında.

Noel Baba’nın parlayan gözleri, gamzeleri, kırmızı burnu, ilk kez Clemet Clarke Moore’un 1820’li yıllarda yazdığı bir şiirde tasvir edildi. Hikâye göçmenlerle birlikte ABD’ye taşındı. Noel Baba’nın ilk görseli 3 Ocak 1863 tarihinde Harper’s Weekly adlı çizgi dergide yayınlandı.

Aynı dergi tarafından Amerikan iç savaşında Kuzeyliler’e hediye verirken tasvir edildi.

Hollanda’da Noel Baba’nın çocuklara hediye dağıttığı tarih 5 Aralık’tır. Noel Baba kızak yerine atıyla gelir, iki yardımcısı vardır. Özellikle Kara Peter adlı yardımcı karakterin köleliği özendiren bir yanı olduğu söylenir.

Geçen sene İtalya’da bir peder, çocuklara, Noel Baba’nın bir efsane olduğunu, onun için şeker almak yerine paralarını Kilise’ye bağışlamalarının daha iyi olacağını söyleyince ortalık karıştı. Kilise halktan özür diledi ama bu işin bir büyü olduğunu belirtmeyi de ihaml etmedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin kitlerine ihtiyacımız kalmadı... 27 Mart 2024 | 606 Okunma Alaca karanlık zamanı Milliyet... 25 Mart 2024 | 221 Okunma Avrupa Ortaçağ’a dönerken... 24 Mart 2024 | 266 Okunma Devletin kendini koruma hakkı... 22 Mart 2024 | 342 Okunma Sebep - sonuç açısından Trabzonspor-Fenerbahçe olayı... 20 Mart 2024 | 626 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar