Her sabah yataktan zıplayarak kalkabilmek mümkün mü?

Benim çevremde de pek çok insan sabahları yorgun uyanmaktan, güne halsiz, bitkin, keyifsiz, isteksiz ve neşesiz başlamaktan şikayetçi. Üstelik bunların önemli bir bölümü “yaşlı” filan da değil...

Benim çevremde de pek çok insan sabahları yorgun uyanmaktan, güne halsiz, bitkin, keyifsiz, isteksiz ve neşesiz başlamaktan şikayetçi. Üstelik bunların önemli bir bölümü “yaşlı” filan da değil, genç veya orta yaşlı sağlıklı bilinen kişiler. Peki, yok mu bu işin bir çaresi? Var tabii ki! Var ama yine de ilk işiniz arka planda gözden kaçmış bir depresyon, gizli bir tiroit yetmezliği, sinsi bir hipoglisemi ya da uyku apnesi problemi filan var mı onu bir araştırın. Varsa da hemen tedavi olun. Genel önerilerim ise şunlar...


- Uyanınca yatakta uzun süre kalmayın, yatağı hemen terk edin.
- Güne mutlaka bir bardak ılık suyla başlayın. Bence suyunuzu geceden başucunuza yerleştirin ve yatağınızdan doğrulur doğrulmaz da keyifle için.
- Yataktan çıkar çıkmaz kısa süreli bir ısınma, gerinme, esneme egzersizi yapmayı deneyin.
- Hemen ardından da sabah duanıza geçin. Kendinize iyilik hali, mutluluk, keyif, huzur dileyin. İyi bir gün için bağışlanan –sağlık dahil- her şey için şükredin.
- Yatmaya yakın ağır bir egzersiz yapıp yapmadığınızı da gözden geçirin. Uyku öncesi egzersizler uyku kalitesini bozar, sabah yorgunluğu yapıyor.
- Yatmadan önce ağır bir şeyler yemeyin. Aksi takdirde siz uyurken de mideniz, bağırsaklarınız, karaciğeriniz gece nöbetçileri gibi çalışmaya devam eder, bu da sabah yorgunluğunu tetikler.
- Horlama, sık sık idrara kalkma gibi uyku bozan başka bir probleminizin olup olmadığını anlamaya çalışın, varsa tedavi ettirin.

 

İYİ HABER
Kekik yağı, mantar ve mikroplara da etkili

Kekik yağı sağlık faydaları iyi bilinen geleneksel, doğal bitkisel ilaçlardan biri. Çocukluğumuzda hemen her evde bulunur, midesi ağrıyana, bağırsakları spazm yapana kekik yağı içirilirdi.
Etkinliğini gösteren bilimsel çalışmalar da çok sık yayınlanıyor. Geçenlerde bunlara bir yenisi daha eklendi. Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan bir çalışma bu doğal mucizenin bağırsaklarda aşırı kandida mantarı gelişimine karşı kullanılabileceğini kanıtladı.
Kekik yağının antibakteriyel/antimikrobik gücünün olduğu da kesin. Hatta biraz daha ileri gidip ondan “antibiyotiğe dirençli bakterilerin oluşturdukları enfeksiyonlarda” da faydalanmanın mümkün olabileceğini ileri sürenler var. Diğer taraftan kekik yağının midedeki ülser/gastrit, hatta kanser nedeni olabilen Helikobakter Pilori bakterisini de yok edebileceği kanıtlandı. Bu gücünü ise içindeki iki uçucu yağdan timol ve karvakrol’den alıyor.
Kekik yağı sadece doğal bir anti mantar ve antibiyotik değil, onun güçlü bir antioksidan, etkili bir antienflamatuar (iltihap baskılayıcı) olduğu da kesin. Ayrıca güçlü bir ağrı kesici gücünün olduğunu gösteren bulgular da var. Bu gücünü özellikle karvakrolden aldığı anlaşılıyor. “Peki tamam da ondan nasıl faydalanacağız hocam?” diyorsanız yandaki kutuya bakınız.

 

KISA BİLGİ

Nasıl faydalanmalı?
Kekik yağının şişelerde satılan sıvıyağ formları olabildiği gibi kapsül şeklinde satılanları da var. Tadını sevmeyenlerin kapsül formunu tercih etmeleri daha uygun.
Eğer cilt problemi nedeniyle kullanacaksanız bir çay kaşığı zeytinyağına bir damla kekik yağı gelecek şekilde bir karışım hazırlayıp ağrılı veya enfeksiyonlu bölgeye (mesela dizlerinize) uygulayabilirsiniz.
Eğer mide bağırsak sorununuz için kullanacaksanız hazır kapsülleri, damlaları tercih edin. Evde hazırlayacaksanız yine zeytinyağından faydalanın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağına iki-üç damla kekik yağı ekleyip için.
Hazır kapsüllerden nasıl faydalanacağınızı ise eczacınızla konuşarak öğrenin.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.223 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar