Zerdeçalın kendisi mi hapı mı?

Bir kenara not edin: 2017’nin “yıldızı parlayan baharatlar” listesinin en tepesinde zerdeçal var ve o “üstün yetenekleri” sayesinde bunu kesinlikle hak ediyor. Düzenli tüketimi sizi kanserden, kronik iltihaptan, bellek...

Bir kenara not edin: 2017’nin “yıldızı parlayan baharatlar” listesinin en tepesinde zerdeçal var ve o “üstün yetenekleri” sayesinde bunu kesinlikle hak ediyor. Düzenli tüketimi sizi kanserden, kronik iltihaptan, bellek zayıflamasından, eklem yaşlanmasından, hatta damar sertliğinden koruyabiliyor. Bağışıklığı güçlendirmek gibi yeni marifetleri ortaya çıktıkça da besin desteği üreticilerinin iştahını kabartıyor ve onlar piyasaya her ay yeni bir zerdeçal hapı sürüyor!
Ne var ki zerdeçalı doğal yolla besinlerle birlikte tüketmekle hap haline getirip yutmak aynı yararı sağlayamayabiliyor. Çünkü zerdeçal, daha doğrusu zerdeçalın içindeki “kurkumoid” adı verilen doğal mucize maddeler bağırsaktan kolay kolay emilmiyor.
Gıdalarla birlikte (doğal yolla) alınan zerdeçal, haplarla alınanlara oranla bedene daha kolay giriyor. Kısacası doğal yoldan yemeklerle alınan zerdeçal ile besin desteği olarak yutulan zerdeçal haplarından faydalanma oranı arasında dağlar kadar fark var.
İşte bu nedenle biri size zerdeçal hapı tavsiye ettiğinde biraz düşünün ve onu doğal haliyle tüketmenin daha akılcı olduğunu unutmayın. “Bana hapını kullanmak daha kolay” diyorsanız da o hapın içeriğini, dozajını, etkinliğini, üreticisini ve içindeki aktif maddenin güvenliğini dikkatle araştırın.

Ev işi zerdeçal çözümü

Zerdeçalın aktif/etken maddesi kurkumindir ve toz zerdeçalın kuru ağırlığının küçücük bir kısmını (maksimum yüzde 5’ini) kurkumin oluşturur.
Diğer taraftan zerdeçalın sindirim sisteminden emilimi çok sınırlıdır. Emilimi çoğaltabilmek için bazı gıda eklemelerine ihtiyaç vardır. İlk eklenen besin karabiber olmalıdır. Karabiberde bulunan piperidin/piperine etken maddesi, zerdeçalın emilimini 20-30 kat artırabiliyor.
Emilimi biraz daha artırmak istiyorsanız üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Basit bir ölçü şu olabilir: 1 tatlı kaşığı toz zerdeçala yarım çay kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı kadar sızma zeytinyağı ekleyiniz. Bu karışımı çorba, salata veya cacıklarınızda kullanmayı deneyiniz.

Zerdeçalın işe yaradığı sağlık sorunları

- Romatizmal hastalıklar, özellikle kronik iltihapla seyreden artritler
- Başta bellek bozukluğu olmak üzere depresyon dâhil nörolojik ve ruhsal bazı sorunlar
- Kalp ve damar hastalıkları
- Obezite ve metabolik sendrom
- Kanserler, özellikle meme ve kalınbağırsak kanseri

Probiyotik bakteriler nasıl beslenecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 459 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar