Glutation olmadan olmaz!

Glutation sadece bir antioksidan da değil. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık desteği. Etkili bir enerji yükleyici. Harika bir toksin temizleyici. Kısacası 10 parmağında 10 farklı marifet olan mükemmel bir...

Glutation sadece bir antioksidan da değil. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık desteği. Etkili bir enerji yükleyici. Harika bir toksin temizleyici. Kısacası 10 parmağında 10 farklı marifet olan mükemmel bir molekül.
Ne var ki o da biz yaşlandıkça azalan ve hatalarımızdan fazlaca etkilenen nazlı mı nazlı bir madde. Yapısal olarak “sistein, glisin ve glutamin” adı verilen üç farklı aminoasidin bileşiminden üretiliyor ve bedenimizdeki glutation’un önemli bir kısmı kendi imalatımız.
Onu gıdalarla da kazanabiliyoruz ama bu son derece hassas molekül midenin asit ortamda etkinliğini önemli ölçüde kaybediyor.
Ayrıca pek çok sıradan nedenle de süratle azalabiliyor. Her şeyden önce yaşlanmanın kendisi önemli bir problem. Beden yaşlandıkça glutation üretimimiz azalıyor. Stresin, radyasyonun, ağır metallerin, enfeksiyonların, alkolün, ilaçların (özellikle parasetamol içeren ağrı kesiciler, kinolon içeren antibiyotikler, statin içeren kolesterol hapları) vücuttaki glutation miktarını azalttığı kesin.
Peki, ne yapmalıyız? Glutation rezervlerimizi nasıl yüksek tutmalıyız? Yanıtlar için yandaki kutuya göz atmanız gerekiyor.

ÖNEMLİ

Glutation deposu nasıl dolacak?

* Daha sık ve düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz mitokondrial sisteminizi aktive ederek glutation zenginliğinizi güçlendirecektir.
* Kükürt zengini gıdalara yüklenin. Soğan ve sarımsak ilk tercihleriniz olsun, listenizde karnabahar, lahana, su teresi de bulunsun.
* Baharata yüklenin. Tarçın, kâküle, zerdeçal, karabiber ilk tercihleriniz olsun.
* Glutation dostu desteklerden istifade edin. C vitamini, alfa lipoik asit N-asetil sistein ilk tercihleriniz olmalı.
* Metil vericilerden destek alın. Folik asit, B6 ve B12 vitaminleri en önemli metilasyon besinleridir.
* Selenyum zengini olmaya çalışın. Selenyum tıpkı alfa lipoik asit ve N-asetil sistein gibidir, glutation geri dönüşümünü destekler.
* Silimarinden istifade edin. Karaciğer dostu olarak bilinen deve dikeninin aktif maddesi silimarin bu gücünü glutation düzeyini artırarak sağlıyor.
* Glutation desteklerinden istifade edin. Glutation aminoasitlerden oluşmuş yapısı nedeniyle midede kolayca parçalanabilen bir madde. Bu nedenle ağız yolu ile kullanıldığında beklenen yararı sağlayamayabiliyor. Ama yine de “ben bu midede parçalanma işini çözdüm” diyen ve ürününü bu şekilde patentleyen iki firma var. Midedeki bu sorun nedeniyle çoğu glutation tutkunu ihtiyaçlarını kas veya damar içi glutation enjeksiyonlarıyla karşılıyorlar.

 

NOT ALIN

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 437 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar