İki önemli bellek notu

Güçlü bir belleğe her yaşta ihtiyacımız var. Zira güçlü bir belleğe sahip olan kişi sadece daha başarılı olmakla kalmıyor, daha iyi bir hayat sürüp daha iyi yaşlanabilme imkânını da...

Güçlü bir belleğe her yaşta ihtiyacımız var. Zira güçlü bir belleğe sahip olan kişi sadece daha başarılı olmakla kalmıyor, daha iyi bir hayat sürüp daha iyi yaşlanabilme imkânını da buluyor. Zaten biraz da bu nedenle bellek araştırmaları sağlıkçıların en fazla ilgi duyduğu alanlardan biri. Bugün size bellekle ilgili genelde bilinen ama çoğu zaman pas geçilen iki önemli konuyu hatırlatmaya çalışacağız. Buyurun...

Şekerin her türlüsü belleği bozuyor

Gizli ya da açık diyabet fark etmiyor; kan şekerindeki her türlü yükselme beyin-bellek ilişkisini sabote ediyor. Özellikle “insülin fazlalığı/insülin direnci” ile karakterli olan metabolik sorunların her türlüsü ortada kan şekeri oynamaları yokken bile belleği olumsuz etkiliyor.Yıllar önce Diyabetes Care’de yayınlanan bir araştırmada da bu net ve açık olarak gösterilmiş. O araştırmada hiperinsülineminin diyabet ortaya çıkmasa bile zamanla bilişsel fonksiyonu olumsuz etkilediği gösterilmişti.Diğer taraftan sürece bir de kan şekeri yüksekliği eklenmesi durumunda bellekteki bozulma daha da netleşmekteydi. Burada da artan glikoz düzeylerinin proteinlerle etkileşmesi neticesi oluşan “ileri glikozilasyon ürünleri”nin beyinde hasar oluşturduğu belirtilmişti.Özeti şu: Kilo sorununuz varsa, göbekli biriyseniz en az yılda bir kez kanda şeker ve insülin düzeylerinizi ölçtürün. Bunlarda en ufak bir yükselme bile olursa riskinizi azaltmak için beslenmenizi düzene sokun, fazla kilolarınızı verip fiziksel aktivitenizi artırın.

B vitaminlerinin hepsi belleği koruyor


Bellek-vitamin ilişkisi söz konusu olduğunda akıllara anında B12 vitamini geliyor. Ne var ki bilişsel gücün gerilemesi sadece B12 vitamini noksanlığı ile ilişkili değil. Diğer bazı B grubu vitaminlerinin noksanlığı da belleği olumsuz yönde etkiliyor.
Folik asit bunlardan biri. Biliyorsunuz folik asit de bir B vitamini. Eksikliği sık görülen bir problem. Keza B6 vitamini eksikliği de belleği olumsuz etkiliyor.
Bu üçlünün (B12, B6, folik asit) eksikliği homosistein isimli maddenin yükselmesine yol açıyor. Homosistein artışıyla yaşlılardaki bilişsel gerileme sorunu, hatta Alzheimer hastalığı riskinin artması arasında bir ilişkiden söz ediliyor.
B1 vitamininin (tiamin) eksikliğinde de bellek kusuru beklenen bir sonuç. Tiamin noksanlığına en çok kronik alkoliklerde rastlanıyor.
Özeti şu: Belleğinizde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bu durumun B vitamini noksanlıklarıyla alakalı olabileceği de aklınızda olsun.

Beyaz şeker mi esmer şeker mi?


Kısa cevap “esmeri, beyazı fark etmez, şekerin her türlüsü zararlıdır” şeklinde özetlenebilir. Ama biz yine de azıcık detaya girelim.
Prensip olarak beyaz şeker kristalize şekerdir, içine melas ilave ederseniz esmer renk alır. Yani şekeri esmerleştiren şey kalitesi değil eklenen melastır.
Ne kalori açısından, ne de sağlık zararları açısından ikisi arasında ciddi bir fark vardır. Eğer daha sağlıklı olayım diyorsanız şekerin her türlüsünden uzak durun.

Diyet saçmalıkları bu yıl yine devrede!

Yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte fazla kilolardan kurtulma telaşı da devreye girdi. Her yılın nisan, mayıs ve haziran ayları fazla kilolara yani ilave yağlara veda etme zamanlarıdır. Ne var ki yine bu aylar her yıl bir yenisi ortaya çıkan

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 367 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 696 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 579 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar