Yediklerimiz mi önemli yemediklerimiz mi

Özellikle 50’li yaşların sonrasında sağlığımızı, neleri yiyip içtiğimizden çok neleri yemememiz konusu daha çok etkiliyor. Bu yüzden ne yiyeceğimizden çok nelerden uzak durmamız gerektiğini...

Özellikle 50’li yaşların sonrasında sağlığımızı, neleri yiyip içtiğimizden çok neleri yemememiz konusu daha çok etkiliyor. Bu yüzden ne yiyeceğimizden çok nelerden uzak durmamız gerektiğini öğrenmeliyiz. Detaylar için buyurun...
Söz konusu sağlığımız olduğunda nedense hep “ne yiyip içelim?” sorusuna yanıt aramakla meşgulüz. “Ne yesem, içsem de daha sağlıklı, güçlü, formda ve zinde biri olsam?” sorusunun peşinden koşturuyor, “nasıl beslensem de bağışıklığıma güç versem, cinsel yaşamıma renk katsam, kalbimi, damarlarımı genç ve güçlü tutsam” sorularına cevap arıyoruz.
Oysa pratikte durum farklı. Özellikle 50’li yaşlar sonrasında sağlığımızı, neleri yiyip içtiğimizden çok neleri yemememiz konusu daha çok etkiliyor. Nedeni de şu: Yiyip içtiklerimizin çoğu kirli. Tıka basa toksin ya da kimyasallarla dolu.
Ayrıca bedenlerimiz de yaşlandıkça bizden yükte hafif pahada ağır ve doğal/temiz gıdalar bekliyor. Peki prensip ne olmalı?
Geleneksel besinlerden vazgeçmemek, yaş 50’yi geçince “can boğazdan gelir” deyimini, “can boğazdan gider” şeklinde değiştirmek ve “az ve öz ye” prensibini devreye sokmak en doğru yaklaşımlardır.
Lahana mı peynir mi? ,

Soruyu “hocam bu sorunun yanıtını vermekten daha kolay ne var, peynirdeki kalsiyum gücü lahanada ne arar?” şeklinde yanıtlayacağınızı ben de biliyorum ve zaten bu yanıtı beklediğim için sordum.
Ama birazcık durun ve beni dikkatle dinleyin: Tamam, haklısınız. “Peynir” mükemmel bir “doğal kalsiyum” kaynağı. Bu nedenle de “kemik dostu” besinler listesinin –yoğurtla birlikte- en tepesinde hep o var!
Ne var ki bu bilgi lahanayı pas geçmemiz anlamına gelmez. Hem de iki nedenle...
Birincisi, lahana da tıpkı peynir gibi müthiş bir kalsiyum deposu. İçinde ciddi miktarda kalsiyum var.
İkincisi daha da mühim. Eğer lahanayı “turşu” şeklinde yerseniz –ki böyle yapın- sadece kalsiyum değil, mükemmel “K2 vitamini” formlarından birini de “MK-7”yi, yani “menakinon-7”yi bedeninize kazandırmış olursunuz.
Ayrıca şunu da bir kenara not edin: Lahana turşusu bilinen en güçlü “probiyotik yemleri”nden yani “probiyotik besinler”den biridir. Probiyotik bakteriler ise ciddi birer K2 ve MK-7 üreticisidir.
Özeti şu:
Daha sağlam kemikler için
DAHA ÇOK EGZERSİZ
DAHA BOL D VİTAMİNİ
DAHA SIK VE BOL SÜT ÜRÜNÜ (PEYNİR, YOĞURT)
VE LAHANA TURŞUSU...
İyi hayat için 5 tavsiye

- “Başkaları ne der?”e çok takılma.
- Dinlenmeyi ve bedenini dinlemeyi öğren.
- “Yapılmaması gerekenler”in “yapılması gerekenler”den daha önemli olduğunu unutma.
- Sonuçlarla değil, sebeplerle ilgilen.
- “Veren el”in “alan el”den daha
makbul olduğunu unutma.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 452 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar