Size iki iyi iki kötü haberim var

NTV’deki “Yaşasın Hayat” programımızın formatında her hafta bir “iyi”, bir “kötü” sağlık haberi veriyoruz. O formattan esinlenerek bugün yazımızı “iki iyi, iki kötü...

NTV’deki “Yaşasın Hayat” programımızın formatında her hafta bir “iyi”, bir “kötü” sağlık haberi veriyoruz. O formattan esinlenerek bugün yazımızı “iki iyi, iki kötü haber” şeklinde düzenledik, burada da “önce iyiler gelsin!” deyip iyilerden başlıyoruz. Buyurun...
Çok domates tüketiyoruz
Biz sebze sever bir milletiz, bol sebze tüketiriz. Ayrıca yetiştirdiği sebzelerin çeşitliliği ve miktarı bakımından da lider ve kendine yetebilen nadir ülkelerden biriyiz.
Sebze konusun-daki iyi haberse bu hafta geldi: En çok tükettiğimiz sebze domatesmiş.
Domatesin bir “süper gıda” olduğu düşünülürse bu gerçekten de iyi, hatta iyi bile değil mükemmel bir haber. Çünkü daha çok domates daha çok likopen, potasyum, folik asit, posa ve daha az kalori, daha az kilo demek.
Daha çok likopen ise daha sağlıklı damarlar ve daha az kanser olasılığı anlamına geliyor.
Aktivite düzeyimiz artıyor
Bu da bir başka iyi haber. Haberin kaynağı bir “sağlıklı ev gereçleri” firmasının İSOS’a yaptırdığı araştırma. O araştırmanın diğer sonuçlarını önümüzdeki günlerde sayfamızda detaylı bir şekilde göreceksiniz. Şimdilik “ön haber” şu: Sadece şehirlerde değil, kasabalarda da hareket edenlerin sayısı artıyor. Kısacası “aktivite/egzersiz” meselesi bizim de -geç de olsa- gündemimize girmiş bulunuyor.
Nargile tehdidi büyüyor

Sigarayla mücadelede müthiş bir başarıya imza atıldı. Bu başarıda en büyük pay Sağlık Bakanlığımızın ve bizzat sayın Dr. Recep Akdağ’ın. Bu kesin. Bunu kimse inkâr da edemez. Kimse aksini söyleyemez. Takdir edilmek hakkıdır, alkışlıyoruz.
Ne var ki aynı başarıyı “nargile” meselesinde gösteremedik. Hatta biraz hoşgörülü davrandığımızı bile söyleyebiliriz. Oysa nargile de en az sigara kadar tehlikeli. Hatta ondan da beter, ondan da belalı.
Her şeyden evvel o da bir çoklu kanserojen kaynağı. Üstelik tıka basa da mikrop dolu. Ağızlıklarıyla her türlü virüsü, bakteriyi rahatça bulaştırabiliyor. İçindeki koku verici, tat verici kimyasal toksinler de işin cabası.
Özeti şudur: Nargile belası geleceğin en büyük sağlık tehditlerinden biridir. Aksini söyleyen varsa tartışmaya hazırım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 436 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar