Karaciğerinizi fruktoz yağlandırıyor

Uzmanlar, karaciğer yağlanmasında görülen hızlı artışı öncelikle fruktoz tüketimindeki artışa bağlıyorlar. Karaciğerimiz daha az yağlı olsun istiyorsanız şeker eklenen her türlü...

Uzmanlar, karaciğer yağlanmasında görülen hızlı artışı öncelikle fruktoz tüketimindeki artışa bağlıyorlar. Karaciğerimiz daha az yağlı olsun istiyorsanız şeker eklenen her türlü besine mesafeli olun.

Farkında mısınız bilmiyorum aramızda yaşı 40’ı geçip de karaciğer yağlanmasından şikayet etmeyen kimse neredeyse kalmadı.
Herkesin karaciğeri az ya da çok ama mutlaka yağlı. Peki, bunun nedeni ne?
Ne oldu da karaciğerlerimiz bu kadar hızla yağlanıyor? Hemen “Alkol tabii ki!” yanıtını vermeyin.
Muhakkak ki alkol baş suçlu. Tamam ama gözden kaçan çok daha mühim bir suçlu var...
Bana göre en önemli suçlulardan biri de şeker. Özellikle de fruktoz tüketiminin fazlalaşıp artması çok mühim bir ayrıntı. Şeker tüketiminin arttığı kesin. Bunda hepimiz hemfikiriz.
Ama son yıllarda tükettiğimiz şekerin yapısının da değiştiği doğru. Öncekilerden biraz daha farklı olduğu, gıda endüstrisinin şeker olarak sakaroz yerine (daha ucuz ve daha tatlı olan) nişasta bazlı fruktozu kullanmaya başladığı kesin.
Uzmanlar karaciğer yağlanmasında görülen bu hızlı artışı (bir ölçüde alkol kullanımının yaygınlaşmasına ama daha da önemlisi) öncelikle fruktoz tüketimindeki bu hızlı artışa bağlıyorlar.
Hatırlayalım: Vücudumuz günde 15-20 gram fruktozdan fazlasını tolere edemiyor, daha doğrusu karaciğerlerimiz bu miktardan fazla fruktozu işleyip yok edemiyor. İşleyemediği fruktozu da trigliserid isimli yağa çeviriyor. Trigliseridin bir kısmı karaciğerde depolanırken bir kısmı da dolaşıma veriliyor.
İşte o “karaciğerde depolanan” trigliserid karaciğerlerimizin yağlanmasına sebep oluyor. Sorun bununla da bitmiyor. Dolaşıma verilen fazla trigliserid de önce kan-yağ dengesinin bozulmasına (trigliserid artışı, kötü kolesterol artışı, iyi kolesterolün azalması) sonra da damar sertliğine sebep oluyor.
Özeti şu: Karaciğerimiz daha az yağlı olsun istiyorsanız şeker eklenen her türlü besine mesafeli olun.
Meyvelerde bulunan ve doğal şeker kabul edilip tehlikesiz sanılan fruktozun da sonuçta mısır nişastası bazlı fruktoz gibi bir fruktoz olduğunu unutmayın.
Bir oturuşta koca bir salkım üzümü, bir tabak dolusu kirazı, yarım karpuzu veya 5-10 inciri midenize indirmeyin.
Bunu yapan birinin karaciğeri er geç ama mutlaka yağlanacaktır.

İYİ BİLGİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 391 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 438 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar