Gece terlemeleri önemli mi

Gece terlemeleri uyku kalitesini bozan bir sorundur ve son yıllarda çok sık karşılaştığımız şikayetlerden de biridir. Özellikle yaşı 40'ı geçen, stres ve kilosu fazla olanlar bu sorundan yakınır. Peki bu...

Gece terlemeleri uyku kalitesini bozan bir sorundur ve son yıllarda çok sık karşılaştığımız şikayetlerden de biridir. Özellikle yaşı 40'ı geçen, stres ve kilosu fazla olanlar bu sorundan yakınır. Peki bu terlemeler önemli mi, önemsiz midir? Hastalık işareti olabiliyor mu? Önlenebiliyor mu? Buyurun...

En önemli nedenin duygu durumu bozukluğu, kaygı ve endişe hali olduğunu belirtelim. Özellikle gündüzleri yoğun stres yaşayan, işi, eşi, sosyal yaşamıyla ilgili sorunlarına çözüm üretemeyip bunları akşam evine gece de yatağına taşıyanlar geceleri çok fazla terliyor.
Bu nedenle geceleri terlemelerle uyananların, özellikle uyku sorunları, ayak krampları, yanma ve uyuşmaları olanların akıllarına önce bu “kaygı durumu” ve “depresif ruh hali” gelmeli.
Ayrıca kadınlarda menopoz, erkeklerde de testosteron azalması da (andropoz diyebiliriz) terlemeye yol açabiliyor ki bunlar da çok önemli.
Kilo fazlalığıysa başlı başına bir sorun. Özellikle insülin direnci/metabolik sendrom tipi bel kalınlaşması, hele hele obezitenin varlığı çok önemli bir neden. Ayrıca akşamları fazlaca alkol tüketenlerin o gece beklenenden daha fazla terlemeleri söz konusu olabiliyor.
Az bilinen ama sık görülen bir neden ise özofageal reflü sorunu. Reflüsü olanlarda da gece terlemeleri beklenenden daha sık ve yoğun. Gece terlemelerinin nadir görülen başka sebepleri de var: Mesela bazı kanserler.
Özellikle de lenfoma tipi kanserler. Sarkoidoz isimli bir akciğer hastalığında, tüberküloz dahil kronik enfeksiyonlarda, şeker hastalığının erken dönemleri ve ilerlemiş şeker hastalığına bağlı nöropatilerde de gece terlemelerine rastlanabiliyor.
Siz yine de bütün bu nedenlerden önce yatak odanızın aşırı sıcak olup olmadığına, battaniye ve yorganlarınızın sizi aşırı terletmediğine dikkat ederek konuya kafa patlatın. Ayrıca uyurken kullandığınız pijamalarınızın da kalınlığını bir gözden geçirin.
Mercan kalsiyumu güvenli mi?
Kalsiyum desteği kullananları yanıltmak için uygulanan yöntemlerden biri de onlara mercan kalsiyumu önermektir. Öyle ya “mercan kalsiyumu yuttuğunuzda” kemikleriniz mercanlar kadar sağlam olacaktır.
Oysa pratikte durum bunun tam da tersidir, mercan kalsiyumu, kalsiyum desteklerinin en risklisi, üstelik en etkilisidir. Bir kere kabuklu deniz hayvanlarına alerjiniz varsa yandınız. Mercan kalsiyumu alerjileri davet edecek, kurdeşen krizlerine yol açabilecektir.
Ayrıca mercan kalsiyumlarında ağır metalle kirlenme riski de daha fazladır. Mercan kalsiyumu ürünlerinin çoğunda yüksek miktarda kurşun bulunduğunu gösteren çok sayıda yayın var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 678 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 568 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 472 Okunma Glutene fazla mı yükleniyoruz 04 Nisan 2024 | 541 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar