Kalça ağrısı neden olur nasıl geçer

Diz ve kalça romatizması (ve diğer eklemlerdeki kıkırdak tahribatı) son yılların en önemli sağlık problemlerinden biri. 50’li yaşlar sonrasında özellikle de kadınlarda kalça eklemi artritine...

Diz ve kalça romatizması (ve diğer eklemlerdeki kıkırdak tahribatı) son yılların en önemli sağlık problemlerinden biri.

50’li yaşlar sonrasında özellikle de kadınlarda kalça eklemi artritine (romatizmasına) daha sık rastlanıyor. Böyle bir durum özellikle genç yaşlarda ortaya çıktığında daha bir ciddiye alın ve işi fazla uzatmadan tıbbi yardım isteyin.

Kalçanız ağrıdığında neler yapabilirsiniz 

BİR ÖNERİ

1- Fazla kilolarınız varsa vermeli, eklemin üzerindeki yükü azaltmalısınız. 
2- Kalça ağrınızı artıran faaliyetlerden uzak durmalı, özellikle koşma, tempolu yürüme gibi faaliyetleri bir süre ertelemelisiniz. 
3- Egzersizi tamamen bırakmanız gerekmez. Özellikle germe ve kas güçlendirici direnç egzersizlerinden fayda görmeniz bile mümkündür.
4- Özellikle kese iltihabı (bursit) söz konusuysa buz/soğuk tatbiki çok işe yarayacaktır. 
5- Antiromatizmal ilaçlardan uzak durun. Bu ilaçları doktorunuzla konuşmadan kullanmayın. Midenizi kanatabilir, karaciğer ve böbreğinize zarar verebilirsiniz.
Kullanıyorsanız kısa süreli olsun ve beraberinde mide koruyucu haplar da alın.

Yanlış beslenme ve aktivite noksanlığının tahribatı sadece dizlerle sınırlı kalmıyor. Bu iki yanlıştan maalesef kalça eklemleri de nasibini alıyor. 50’li yaşlar sonrasında özellikle de kadınlarda kalça eklemi artritine (romatizmasına) daha sık rastlanıyor. 
Daha önce de yazdım, bir kez daha hatırlatayım: Diz ve kalça romatizması (ve diğer eklemlerdeki kıkırdak tahribatı) son yılların en önemli sağlık problemlerinden biri. Dizinden ve kalçasından yakınmayan 60 yaş üstü pek az insan var. 
Oysa yaşlılık döneminde en çok da bu eklemlere ihtiyaç duyuyoruz. Oturup kalkabilmek, kişisel temizliğimizi yapıp işimizi, gücümüzü görebilmek, dahası manevi yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek için bu eklemlere ihtiyacımız var.
Diğer taraftan kalça ve diz eklemlerinde tahribat başladığında hareket kabiliyetimiz sınırlanıyor. Hareket sınırlanınca da kilo almak kolaylaşıyor. 
İşin kötüsü alınan her kilo bu iki eklemin üzerindeki yükü, dolayısıyla da yaşadıkları tahribatı daha da artırıyor. 
Kalça ekleminde yıpranan ve ağrı yapan sadece kıkırdak dokusunun harabiyeti (kondromalazi) de değil. 
Eklemin hareketinde görevli bağların zedelenmesi (tendinit), ekleme yastıkçık görevi yapan keselerin iltihaplanması (bursit) ve kemik erimesi (osteoporoz) de kalça ağrısına yol açabiliyor. 
Eğer kalçadaki ağrı bacak ve diz bölgesinde yayılıyorsa, gece o kalça üzerine yattığınızda artıyorsa aklınıza daha çok kese iltihaplanması (bursit) gelsin. 
Eğer istirahatta ağrınız olmuyor, ağrı hemen yürümeye başlayınca ortaya çıkıyor, sonra yürümeye devam edince azalıyorsa kıkırdak harabiyeti daha ön planda demektir. 
Kalça eklemindeki iltihaplanmanın başta romatizmal hastalıklar nedeniyle olabileceğini de lütfen hiç unutmayın. Özellikle genç yaşlarda ortaya çıktığında daha bir ciddiye alın ve işi fazla uzatmadan tıbbi yardım isteyin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 460 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar