Çocuklarımız niye şişmanlıyor

Çocuk ve gençlerin çoğu fazla kilolu. Önemli bir bölümü de obez. Sorun her yıl okullar açılırken gündeme geliyor, "balık hafızalı toplumsal yapımız" nedeniyle de unutulup gidiyor. Oysa konu çok...

Çocuk ve gençlerin çoğu fazla kilolu. Önemli bir bölümü de obez. Sorun her yıl okullar açılırken gündeme geliyor, "balık hafızalı toplumsal yapımız" nedeniyle de unutulup gidiyor. Oysa konu çok önemli.

Çocuk ve gençlerin kilo sorunu yarınlar için daha çok şeker, kalp-damar hastası, hipertansiyon hastası anlamına geliyor. İşin komik tarafı kimse de suçu üzerine almıyor.
Anne-babalar "Biz evde doğru besliyoruz, problem okullarda" derken, okul yöneticileri de "okullarda sorun yok, anne babalar çocuklarına beslenmeyi öğretmiyor" diyerek topu taca atıyor.
Gıda endüstrisi ise oralı bile değil, ürettiklerinin sağlıklı olduğu iddiasında.
Kısacası Temel'in fıkrası gibi bir durum var: Hastalanınca doktor doktor gezen, sonra da yaşamını yitiren Temel bakın mezar taşına ne yazdırmış: "Hastayım dedim inanmadınız, bakın ne oldu?"

SUÇLU KİM?
Muhakkak ki burada da "gizli suçlular" var. Peki, asıl suçlu kim? O suçluyu hepimiz biliyoruz ama net ve açık olarak söyleyemiyoruz.
Konuyu uzatacak değilim, bugün çocuk ve genç obezitesindeki patlamanın gözden kaçan çok ama çok önemli bir nedenini -daha önce defalarca yazdığım bir sebebi- yani asıl suçluyu Harvard Tıp Okulu'ndan Prof. Dr. Frank Hu ve arkadaşlarının yaptığı büyük bir analizin rakamsal sonuçlarını gündeme getirerek ilgililere yeniden hatırlatmak istedim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.247 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 366 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 820 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar