Yaşlılıkta az işitmek kader mi?

Yaşla beraber nasıl cildiniz kırışıyor, saçlarınız beyazlıyorsa yaşlanma belirtilerinden işitme duyunuz da nasibini alıyor, kulaklarınız daha az duymaya başlıyor. bir miktar kayıp normaldir ama bu problemi...

Yaşla beraber nasıl cildiniz kırışıyor, saçlarınız beyazlıyorsa yaşlanma belirtilerinden işitme duyunuz da nasibini alıyor, kulaklarınız daha az duymaya başlıyor. bir miktar kayıp normaldir ama bu problemi mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanıyla paylaşın.

Belirli bir yaştan sonra hemen her yaşlıyı ilgilendiren önemli bir sorun var: İşitme kaybı. Ben aslında ılımlı ölçüde işitme kaybının hoş görülmesini bekler, hatta biraz faydalı olabileceğini bile düşünürüm.
Zira belirli bir yaştan sonra gürültülerin, patırtıların, dedikodu ve kötü lafların hepsini duymanın pek bir anlamı olmasa gerek! Bunlar işin "şaka" bölümü.
Yaşlılığa bağlı işitme kaybı tabii ki mühim bir konu. Nedeni şu: Yaşla beraber nasıl cildiniz kırışıyor, saçlarınız beyazlıyorsa yaşlanma belirtilerinden işitme duyunuz da nasibini alıyor, kulaklarınız daha az duymaya başlıyor. İşte bu nedenle de uzmanlar, yaşlanırken belli bir oranda işitme kaybını hoş görmeniz gerektiğini söylüyorlar.
Çocuklarınız televizyonun sesini fazla açtığınızdan, eksik ya da yanlış anladığınız cümleleri size tekrar tekrar söylemek zorunda kaldıklarından yakınıyorlarsa, siz de yaş alan birçok insanla ortak bir sorunla tanıştınız demektir. Ama lütfen yazdıklarımı yanlış anlamayın, yanlış yorumlamayın. Ben "İşitme kaybınızı ciddiye almayın. Bir uzmana başvurmanıza gerek yok, duymamayı kabullenin" demiyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 411 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 438 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar