Hangi Omega

C vitamini, B12 vitamini, bazı aminoasitler ve Omega-3 yağ asitleri hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Peki, onları bu denli önemli kılan ne? Bazı besin unsurları var ki genç-yaşlı, kadın-erkek...

C vitamini, B12 vitamini, bazı aminoasitler ve Omega-3 yağ asitleri hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Peki, onları bu denli önemli kılan ne?

Bazı besin unsurları var ki genç-yaşlı, kadın-erkek fark etmiyor. Onların eksikliğine hiç kimse dayanamıyor. Zaten bu nedenle de onlara "Elzem, olmazsa olmaz, yaşamsal, hayati" gıdalar diyoruz.
C vitamini, B12 vitamini, bazı aminoasitler bunlardan bazıları. Yaşamsal gıdalardan biri de Omega-3 yağ asitleri. Peki, onları bu denli önemli kılan ne?
Onlar hücrelerinizi sarıp sarmalayan zarın en önemli parçası. Hücre zarının üzerinde yer alan almaçların (reseptör) işlevlerini etkilemek ve yönetmek onların görevi.
Kanın pıhtılaşmasını dengeleyen, kan damarlarının büzüşüp genleşmesini ve yangı sürecini kontrol eden hormonların yapımı için "başla" komutunu veren de yine onlar.
Bu nedenle de kalp hastalığından kansere, egzamadan romatoid artrite varan geniş bir hastalık ve sağlık sorunu yelpazesi Omega-3'ün ilgi alanına girer.
Daha çok detay için, buyurun...
8 soruda omega dengesi
Omega-3'ü besinlerle yeterince alamayanlara Omega-3 destekleri önerilir. Doğru kullanılmaları halinde yararları tartışılmaz ama "bu işi ne kadar bilinçli yapıyoruz?" noktasında bazı eksiklikler var.
BALIK YAĞI İLE OMEGA-3 AYNI ŞEY Mİ?
Balık yağı (fish oil) kapsüllerinde de Omega-3 yağ asitleri var. Ama balık yağı ile Omega-3 aynı şey değil.
Eğer saf Omega-3 (EPA/DHA) yerine -daha ucuz olan- balık yağı kapsüllerini kullanırsanız balık yağındaki diğer maddelerden (mesela D vitamini) de istifade eder ve daha az para harcarsınız. Ama kazandığınız Omega-3 miktarı çok düşük olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 466 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar