Bahar yorgunluğu nasıl azaltılır?

Bahar geldi, her yer yeşeriyor, çiçekler rengârenk, ne var ki siz bu değişime ayak uyduramıyorsunuz, hiç enerjiniz yok! Sabah yeterince dinlenmemiş olarak kalkıyor, yorgunluğu bütün gün bir gölge gibi peşinizde...

Bahar geldi, her yer yeşeriyor, çiçekler rengârenk, ne var ki siz bu değişime ayak uyduramıyorsunuz, hiç enerjiniz yok! Sabah yeterince dinlenmemiş olarak kalkıyor, yorgunluğu bütün gün bir gölge gibi peşinizde sürüklüyorsunuz.

Bu, baharın neden olduğu geçici bir durum. Nedeni şu...
Nispeten karanlık ve kısa kış günlerinde, gündüz/gece ritmini ve uyku düzenini koruyabilmek için beden melatonin salgılar. Günler uzamaya başladığında ve güneş kendini gösterdiğinde ise organizmayı hızlandırmak, beden etkinliklerini artırmak amacıyla serotonin salgılanır. Giderek melatonin miktarı azalırken uyku süresi kısalır ve gün boyu süren bir yorgunluk ortaya çıkar. Kısa süren bu geçiş döneminin ardından dengeler yeniden kurulur.
Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın doğal ve kolay yolları şunlar:
Güne başlarken: Yataktan kalktığınızda açık pencere karşısında yapacağınız birkaç nefes egzersizi, sıcak/soğuk su değişimi ile bedeninizi canlandıracağınız kısa bir duş dolaşımınızı hızlandırıp bedeninizi uyaracak ve geceden kalan eklem tutukluklarını azaltacaktır.
Kahvaltı: Uzun bir açlıktan uyanan bedene günün en önemli öğününü dengeli bir içerikle sunmak daha enerjik olmanızı sağlayacaktır. Bir süt ürünü, bir tahıl grubu besin ve sıvı dengenizi sağlayacak bir içecek güne iyi başlamanıza yardımcı olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 466 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar