Bayılan birine nasıl yardım etmeli

Birden bire gelişen şuur kaybının -bayılmanın- pek çok nedeni olsa da en sık görüleni oksijen ve şeker muhtevası yeterli kanın beyne ulaşamamasıdır. İsterseniz bayılma nedenlerini ayrı bir...

Birden bire gelişen şuur kaybının -bayılmanın- pek çok nedeni olsa da en sık görüleni oksijen ve şeker muhtevası yeterli kanın beyne ulaşamamasıdır. İsterseniz bayılma nedenlerini ayrı bir yazıya bırakalım ve “anında müdahale” için ne yapmanız gerektiğini özetlemeye çalışalım:

◊ Kişiyi sırt üstü ve düz bir şekilde yatırın.
◊ Hava yolunun açık olmasına dikkat edin. Nefes almasını engelleyecek, boyun çevresine baskı yapabilecek dar giysileri çıkarın ya da gevşetin.
◊ Kanın beyne daha rahat ulaşabilmesi için ayaklarını yerden en az 30-40 cm yükseğe kaldırın.
◊ Bu arada nabzını, nefes alıp almadığını dikkatle izleyin.
◊ Bayılma atağına kusma da eşlik ediyorsa hava yoluna -akciğerlerine herhangi bir şey kaçmaması için- kişinin başını ya da tüm vücudunu yan çevirin.
◊ Bu arada da en hızlı şekilde acil tıbbi yardım istemeyi ihmal etmeyin.

İlaç kullananlara 10 tavsiye

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 363 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 438 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 533 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar