Yeni sisteme zorlama mı?

AK Parti’nin seçim beyannamesi ortaya çıkmadan önce sarf edilen bir sözü hatırlayalım: “Topluma sistem dayatılıyor!” Muhtemelen beyannamenin açıklanmasından sonra da aynı sözler sarf edilmeye devam...

AK Parti’nin seçim beyannamesi ortaya çıkmadan önce sarf edilen bir sözü hatırlayalım: “Topluma sistem dayatılıyor!”
Muhtemelen beyannamenin açıklanmasından sonra da aynı sözler sarf edilmeye devam edecek. Bu bir kesimin demokratik anayasal düzen talebine karşı verdiği jenerik bir tepki.
Bu kesimin ne olduğu malum. Yüz yıldır bu ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasal iktidarını ellerinde bulunduran bir sınıftan söz ediyoruz.
Ve bu sınıfın yarattığı illüzyonlardan...
İllüzyonun birincisi, sanki Türkiye’de bir sistem yokmuş ve ilk defa AK Parti bir sistem hazırlıyor ve onlara dayatıyormuş illüzyonu... Böyle olursa elbette bir zorlamadan söz etme imkanı olur. İlk defa siyasallaşma imkanı elde etmiş bir toplum, siyasal topluma dönüşmeye, yani devletleşme kararı verdiğinde, önce bir sistem kurar. İşte bu sistem eğer sadece bir siyasal görüşün tek taraflı tercihlerine göre üretiliyor, toplumun bir veya birkaç kesimini dışarıda tutuyorsa ve silah zoruyla dayatılıyorsa, zorlamadan söz etmek elbette yanlış olmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokak ve demokrasi 01 Temmuz 2015 | 374 Okunma Kurucu Meclis ve “Kurucu Hükümet” 27 Haziran 2015 | 224 Okunma Batı’nın demokrasi çelişkisi 17 Haziran 2015 | 231 Okunma Restorasyon mu dediniz? 13 Haziran 2015 | 323 Okunma Sistemin arızaları derinleşecek 08 Haziran 2015 | 1.766 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar